Narednog meseca smena rukovodstva Novosadskog sajma

Privredni sud u Novom Sadu doneo je rešenje kojim se nalaže da vanredna Skupština akcionara Novosadskog sajma bude održana 14. marta.

Privredni sud u Novom Sadu doneo je rešenje kojim se nalaže da vanredna Skupština akcionara Novosadskog sajma bude održana 14. marta.

Ovim je uvažena žalba malih akcionara i Grada Novog Sada koji su prethodno tražili sazivanje vanredne skupštine na čijem dnevnom redu će biti smena kompletnog rukovodstva Novosadskog sajma. Za predsedavanje vanrednom skupštinom imenovan je predsednik Regionalne privredne komore Novi Sad Dragan Lukač.

Kako Radio 021 saznaje, nakon konstituisanja novog Upravnog i Nadzornog odbora Novosadskog sajma, trebala bi da bude donešena i odluka o smenjivanju direktora Gorana Vasića. Prema ranijem pisanju medija, najozbiljniji kandidat za to mesto je upravo Lukač, koji nije ni potvrdio ni demantovao ovu informaciju.

Goran Vasić takođe nije želeo da komentariše ovakav sled događaja, ali je rekao "da bi se jako loše osećao da u takvom ambijentu vodi kuću, sa krajnje nedefinisanom vlasničkom strukturom". "U međuvremenu su protiv sazivanja sednice izražene žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, ali je pritiskom Grada kao akcionara izdejstvovano da se ipak istakne sazivanje Skupštine, ne sačekavši odluku Apelacionog suda. Time ulazimo u mogućnost ulaska u jedan pravni galimatijas zbog činjenice da je i ovog puta umesto razuma preovladao politički adrenalin", rekao je Vasić radiju 021.

Mali akcionari i Grad Novi Sad zajednički su zatražili održavanje vanredne skupštine jer nisu zadovoljni funkcionisanjem Novosadskog sajma. U vlasničkoj strukturi Novosadskog sajma 22 odsto akcija je u vlasništvu Grada Novog Sada, 24 odsto kapitala u vlasništvu je kompanija, a 11 odsto akcija u rukama malih akcionara.

U državnom vlasništvu nalazi se 43 odsto akcija Novosadskog sajma i ove akcije trenutno niko nema pravo da zastupa na Skupštini akcionara zato što je njihov status još uvek nerešen. Vlada Vojvodine nedavno je ponovo uputila zahtev Vladi Srbije da joj poveri na upravljanje pomenuti društveni kapital ovog preduzeća. Naime, Vlada je još decembra 2009. donela odluku da se 43 odsto akcija Novosadskog sajma pretvori u državno vlasništvo, ali ova odluka nikada nije sprovedena.

Na vanrednoj Skupštini akcionara Novosadskog sajma održanoj 28. novembra 2009. prihvaćen je predlog o transformaciji u preduzeće sa većinskim državnim udelom, koji je inicirala Vlada Vojvodine. Prethodno je Ministarstvo ekonomije prihvatilo inicijativu Izvršnog veća da se Sajam izuzme iz procesa privatizacije, zbog izuzetnog regionalnog značaja i očuvanja reputacije regionalnog vojvođanskog brenda.

  • 21.02.2013 07:54
    Nije ti ovo babovina
    Kako ste došli i radili -nakrali ,tako će te i otići.Vajni direktori samo ste svoj profit gledali.Nek vas je sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti