Novi Sad: Rođena još jedna beba zavisna od droge

Beba rođena sa znakovima narkomanske krize zbrinuta je u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.
Beba rođena sa znakovima narkomanske krize zbrinuta je u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Beba je upućena na terapiju odvikavanja od droge odmah po rođenju, zbog teške kliničke slike. Kako piše Blic, ova beba nije usamljen slučaj, jer je prošle godine bilo pet ovakvih beba u Novom Sadu.

Novorođenčad zapadaju u apstinencijalnu krizu jer njihove majke koriste narkotike tokom trudnoće.

"Beba u apstinencijalnoj krizi ima grčeve, veoma je razdražljiva i neprestano plače. Ima poremećaje u ishrani, otežano sisa, kratko spava i budi se nepunih sat nakon ishrane, otežano diše, učestalo se znoji i ima povišenu temperaturu", kaže pedijatar Nataša Stašuk.

Ako je porodilja poslednju dozu droge uzela u poslednjih sedam dana pred porođaj, kaže Stašuk, onda će simptomi apstinencijalne krize biti izraženiji.

Ona kaže da se u tim slučajevima beba podvrgava lečenju tabletama. Bebe koje se leče od krize budu otpuštene iz porodilišta 72 sata posle uzimanja poslednje doze leka.

  • uh

    21.02.2013 08:17
    Cesto na decije igraliste, na kojem se igra i moj maleni, dolazi klinac da se igra sa drugarima. A mama i tata na dopu, vidi se iz aviona, grozni su. Klinac je presladak! Bas cesto mislim na njega...koliko ce on biti nesrecan kad jos malo odraste i pocne da shvala, i kad mu bake i deke onemocaju...
  • Duchess of Shangay

    21.02.2013 08:08
    Ne mogu uopste da ulazim u razloge BOLESTI zvane narkomanija.

    Takodje ne mogu da ulazim u to ko je krivac za postojanje osobe zavisne od droge (drustvo? porodica?)

    Dok bi redakcija R021 mogla mozda da nam pokaze statistiku o broju rodjenih beba koje su rodjene od majki koje piju?

    I...koja je uopste svrha ove vesti?
  • v

    20.02.2013 22:37
    imam jednog drugara koji je narkos nije iz novog sada pa stoga povremeno putuje na dobijanje ,,doze'a pošto jelte nije in ns dobije komplet za mesec dana on zdrkne jednu dozu a ostale proda i lepo zaradi 30.000 dinara mesečno uplaćuje sebi privatnu penziju,spava i hrani se kod roditelja i baš njega briga što mu ja ( to jest mi ostali koji radimo i nismo drogoši9 kupujemo taj metadon!usput nikada ništa radio nije a još malo pa 4 banke će u dupe da stuče!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti