Novi Sad ostao bez dve kultne knjižare

Dve kultne knjižare u centru grada, "Ljubitelji knjige" i "Most", biće zatvorene jer više ne mogu da opstanu na tržištu zbog male prodaje knjiga.
Dve kultne knjižare u centru grada, "Ljubitelji knjige" i "Most", biće zatvorene jer više ne mogu da opstanu na tržištu zbog male prodaje knjiga.

Novosađani će tako ostati uskraćeni za mesta gde mogu da kupe i nekomercijalna književna izdanja.

"Nažalost, opala je prodaja knjiga za 25 odsto, a uzrok toga je i pad kupovne moći građana. Ostali smo i bez kupaca, naročito popularnih knjiga, jer su se otvorile knjižare gde se samo to nudi", kaže za "24 sata" Zoran Kolundžija, osnivač knjižare "Most" i vlasnik izdavačke kuće "Prometej".

On dodaje da je pored pada prodaje, knjižaru opteretio i visok zakup jer Poslovni prostor nije smanjivao kiriju.

"Neće se niko potresti čak i da se zatvore sve knjižare u Novom Sadu. Kod nas se na to gleda kao na još jednu prodavnicu patika manje. Ljudima koji dolaze u našu knjižaru je žao, jednako kao i nama. Zatvorićemo je simbolično 4. aprila kada ova knjižara puni 19 godina od otvaranja. Razmatramo šta dalje, za sada je velika rasprodaja knjiga kojima želimo da podmirimo obaveze i račune", kaže Kolundžija.

Osnivač knjižare objašnjava da nisu više u stanju da se nose sa "velikim lancima poput Vulkana ili knjižara Delfi".

"Istina je da smo izgubili jedan deo mušterija, prvenstveno onih koji kupuju beletristiku. Naše stalne mušterije su prilično razočarane jer jedino ovde mogu da nađu stručnu literaturu poput filozofskih knjiga, pravnih, političkih", kaže prodavačica Jelena Rajković.

Građani negoduju zbog toga što su vlasnici primorani da zatvaraju jednu po jednu knjižaru, koje su bile simbol Novog Sada.

"Ostajemo uskraćeni za mesto gde možemo da nađemo i nekomercijalni izdavački program, jer je "Most" bila jedna od retkih knjižara koja je imala naslove iz svih sfera književnosti", kaže Mila Jošić, redovna mušterija knjižare.

Student Mihailo Teofilović napominje da je u toj knjižari pazario mnogo knjiga koje su mu bile korisne za fakultet.

"Studiram arhitekturu, ali sam se srećom obezbedio na vreme. Sviđa mi se i ambijent knjižare koja je pod zemljom. Ovde je prijatno i uvek je dobra muzika. Bilo je pravo uživanje birati i kupovati knjige. Žao mi je što se zatvara ", kaže student Mihailo Teofilović.

Poslovni prostor u zgradi u Zmaj Jovinoj ulici u kojem se nalazila knjižara "Ljubitelji knjige", presudom Apelacionog suda je vraćen u posed Crkvene opštine.

Najavljeno je da će na tom mestu biti otvorena crkvena knjižara koja će, pored crkvenih izdanja, građanima ponuditi i "širok asortiman izdanja domaćih i stranih izdavačkih kuća sa renomiranim i dušekorisnim izdavačkim poduhvatima".

  • bajka

    12.06.2013 20:15
    samo neka uzimaju
    Sramota sto crkvi vracaju sve sto je #njihovo vlasnistvo#, puni su kao brod, popovi otimaju od naroda na svakom koraku, za sahrane, svatove, krstenja, a nas Irinej se sepuri po keju, i vladicinom dvoru. Vozni park mu je kao od malo bolje firme. Ne znam kako ih nije sramota da otvore kapiju da narod to gleda. A o koviljskom Arkanju i ostalom da i ne govorim... A knjizara...
  • 22.02.2013 23:58
    O boze
    Ne stiti se crkvena imovina, taj prostor je odavno u vlasnistvu crkve koja ga je do sad izdavala ljubiteljima (a ljubitelji su im duzni boga oca, ne mos sracunati!). Realno veci je problem knjizara Most koja propada jer Poslovni prostor nije u stanju ni da odgovori ni na jedno od minimum 8 poslatih zahteva za smanjenje kirije.
  • Milan II

    22.02.2013 08:42
    KLERORESTITUCIJA
    Zašto se štiti i vraća samo crkvena imovina?
    I poneka imovina politički značajnijih ličnosti
    (napr. Nikola N.).
    Što se tiče "običnih" gradjana Zakon o restituciji služi samo da se prikažemo Evropskoja zajednici da eto i "mi smo počeli da vraćamo oduzeto".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti