Ješić: Tajkuni i vlada moraju da plate

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da je Vlada Vojvodine formirala stručni tim koji će narednih dana preuzeti mere kako bi se situacija sa povećanom koncentracijom aflatoksina u mleku u Vojvodini što pre rešila.
Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da je Vlada Vojvodine formirala stručni tim koji će narednih dana preuzeti mere kako bi se situacija sa povećanom koncentracijom aflatoksina u mleku u Vojvodini što pre rešila.

Ješić je na konferenciji za novinare rekao da će jedna od aktivnosti biti uzimanje uzoraka stočne hrane od svih velikih i srednjih proizvođača mleka u pokrajini koja će biti analizirana u Institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS), koji je akrteditovan za analizu stočne hrane. "Za mene je najvažnije šta će da uradi FINS u narednim danima prilikom analize stočne hrane, nakon čega će sesti stručnjaci koji će predložiti mere i odrediti preparate kojima će biti smanjen nivo toksina u stočnoj hrani", rekao je Ješić.

Prema njegovim rečima, Vlada Vojvodine će pojedinim farmerima u Pokrajini, posebno onima koji su u teškoj finansijskog situaciji, dati novac za nabavku preparata koji se koriste za neutralisanje prisustva toksina u stočnoj hrani. "Seljak ne sme da trpi ni jednog dana, ni jednog dinara, tajkuni i Vlada moraju da plate", rekao je Ješić i uputio zahtev Vladi Srbije da nastavi otkup i subvencionisanje mleka od seljaka.

Ješić je ponovio da je nova analiza mleka pokazala da je prisustvo aflatoksina znatno veće u odnosu na prvu analizu koja je urađena po narudžbini njegovog sekretarijata i objavljena pre nekoliko dana. Rekao je da još uvek ne može da iznese tačne podatke o rezultatima nove analize zbog eventualne krivične odgovornosti, jer laboratorija FINS-a, gde je rađena analiza, nije akreditovana za te poslove. "Ja bi mogao da vam sada dam i objavim te rezultate, ali neko jedva čeka da me zbog toga tuži. Podaci su apsolutno tačni, samo čekamo od akreditovane laboratorije da na slepom uzorku to i potvrde i da vam objavim to na sajtu", kazao je Ješić.

Direktorka FINS-a Jovanka Lević potvrdila je da su rezultati analiza povećani u odnosu na prethodne i da je to bilo za očekivati jer i u stočnoj hrani, posebno kukuruzu, povećan nivo aflatoksina. "Mi smo uzeli uzorke mleka iz prodavnice, a najmerodavnije bi bilo da smo ih uzimali sa iste farme u različitim vremenskim intervalima, pa bismo lakše mogli da pratimo povećanje prisustva aflatoksina u mleku, ali sa sigurnošću možemo da potvrdimo da su povećani sadržaji", rekla je ona.

Proresorka Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Anka Vranješ podsetila je da se u Pravilniku o kvalitetu mleka navodi da ono mora da potiče od pravilno hranjenih, zdravih životinja, kojem ništa nije dodato ili oduzeto. "Mleko je nešto nazdravije i niko ne sumnja da u njemu može biti pesticida, toksina ili antibiotika. Moramo sve učiniti da tu deficiju obezbedimo i da ne razmišljamo koja je doza dozvoljena. Najbolje je da aflatoksina nema u proizvodu koji preporučujemo najosetljivijoj populaciji", rekla je Anka Vraneš.

  • 24.02.2013 08:33
    Laži su vam uvek bile drage.
    E moj Ješiću, koliko dobijaš za ova spinovanja -lova lova lova sve se vrti oko toga ,ovo je čisto lobiranje ali na najpodliji način.Nemamo svi para da pijemo viski kao ti ,neko mora i mleko.
  • Isti kao Evoks

    23.02.2013 17:20
    Tviteras
    Ja mislim da je Jesicu velika kolicina aflatoksina udarila u glavu, da vise ne zna sta prica i gde se nalazi. Pogledajte samo tu facu, coveku garant nije dobro.
    Ali to je savremeni politicar,sve preko Twitter-a. I mi ozbiljna zemlja! Pa gde to ima, sklonite ljudi ovu lakrdiju od DS-a iz Vojvodine molim vas sto pre inace ododsmo u tri lepe.
  • 23.02.2013 12:39
    @ Borborita
    Manite se teorija zavere! Da nisu dozvolili upotrebu zarazenog kukuruza, pa makar bilo i nestasice, do ovoga ne bi ni doslo. Za to nam je neko drugi kriv?!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti