Uskoro konkursi za direktore javnih preduzeća

Skupština grada Novog Sada usvojila je odluke o osnivačkim aktima javnih preduzeća čime je omogućeno da se konačno sprovedu konkursi za direktore.
Skupština grada Novog Sada usvojila je odluke o osnivačkim aktima javnih preduzeća čime je omogućeno da se konačno sprovedu konkursi za direktore.

Kako "24 sata" piše, ovim odlukama je obavljeno usklađivanje sa novim Zakonom o javnim preduzećima, pri čemu preduzećima neće upravljati više Upravni, nego Nadzorni odbori.

Odbornici su dali saglasnost i na sastav Komisije za imenovanje grada, koja će i sprovesti postupke izbora diretkora javnih preduzeća. Opozicija ipak nije podržala ove predloge, jer se nije slagala sa sastavom komisije jer u njoj sede članovi političkih stranaka iz vlasti.

Usvajanjem odluka o osnivačkim aktima preduzeća istovremeno su definisani i njihovi poslovi, pri čemu je odobreno GSP-u da otvori auto-školu, a Stanu da u svoj opis poslova doda i obavljanje elektro radova.

Skupština je takođe bez veće rasprave usvojila i veči broj odluka koje se odnose na izveštaje o radu JKP-ova u prošloj godini, kao i izmene planove poslovanja za ovu godinu nekoliko gradskih firmi.

Usvojeni su i planovi rada kulturnih ustanova za 2013. godinu. Data je saglasnost i na nekoliko urbanističkih planova, između ostalog i plana dela Limana, što je bilo neophodno kako bi se u tom kvartu sagradile Baletska i Muzička škola.

Skupština je prihvatila i odluku o vansusdskom poravnanju kojom će se odbornicima iz prethodnog saziva, uglavnom članovima SNS, kojima su oduzeti mandati isplatiti dnevnice od oko milion dinara.

  • coco

    24.02.2013 06:56
    Deo IV
    Rekoh: da, ali!
    Lako je varati nas, glupavo izborno telo. Lako je biti bahat i nedodirljiv, korumpiran i šta već sve ne.
    Al’ kako sada lagati i farbati one iz EU? Njih koji imaju (a tek će još imati!) uvid u sav naš vladajući prljavi veš! Njih, koji ne opraštaju. Ne udaraju oni na sva zvona naše gluparije, ali pošto ih znaju, samo malo i kada treba, uvrću tojaš (ili kako li se već na mađarskom to zove).
    I kako bi rekao moj drugar Cole: Ha, burazeru!
    Šta ćemo sada gospodo politikanti? Kako sada ostati debelo privilegovan i nedodirljiv? Kako zajebati EU da nas primi, jer ne primi li nas, opet eto belaja politikantima, al’ sada od nas – glupavog izbornog tela. Eto motke ufekalisane!
    E što volem da gledam gaćosere, pa to ti je. Al’ sa distance…
  • coco

    24.02.2013 06:53
    Deo III
    Sada odjednom imamo u strankama nezadovoljno članstvo, jer stranke ostaju bez mogućnosti zapošljavanja članova. Čak će neminovno morati doći do redukcije broja zaposlenih po JKP, pa će da mašu krilima silni fiktivno zaposleni na mesta savetnika, pomoćnika utd. Naročito neadekvatno ili nikako stručni. Stranke ostaju bez ovih (JKP) izvora finansiranja. Malo li je?
    Sada se javlja, na sve, i problem održivosti koalicija, a time i vlasti. Makar na lokalu.
    Naravno da će se sve stranke boriti da ne izgube zgrabljeno (ne kažem namerno – stečeno, jer je oteto!). Naravno da će njihovi zaslužni i po JKP udomljeni članovi, svim silama nastojati da, ispod žita, makar nešto ostane… Navikli su da nas lažu i mažu, a mi da njihovom taban obrazu ništa nije sveto. Sve će obećati, sve slagati, preči preko planina leševa (naših!) samo da njima bude dobro.
    Lako je zadržati članstvo nečim opipljivim (direktori, UO, NO…)
    Da, ali!
    Kakav li će biti rasplet?
    (nastaviće se).
  • coco

    24.02.2013 06:51
    Deo II
    Sledi prečišćavanje statuta JKP, pa tu mora da piše ono što je struka. Naravno, koji istoričar da vodi Vodovod, koji stočar Zelenilo, koji geograf Urbanizam (i tako dalje po ostalim JKP)?
    Da bi dobili datum za EU, a i kasnije u toku procedure, ovo hitno mora da se raščisti. Ne treba EU ovo leglo korupcije, niti da se ponavlja model Slovenije sa svim trenutnim sranjima (kada su oni primani ovo nijsu bili uslovi i eto im sada!).
    Tek se sada „zapliće“!
    Budu li stvarno realizovani konkursi i postavljeni stručnjaci za direktore, imaćemo sigurno niz nestranačkih ljudi, koji neće igrati kako stranke (vladajuće) sviraju. Stranke neće odustati, pa će prvo preko Nadzornih odbora, gde su stranke zastupljene, moriti direktore. Istovremeno, stranke koje ostaju bez plena (JKP), u ovom slučaju SPO, RDS, pa i SPS (javi li se neki inženjer hortikulture ili pejzažne arhitekture – otpada stočar!), imaju svoje vodeće ljude koji ostaju bez love (iskreno, ona ih samo i drži u stranci!). Ne ostaju samo bez love postavljeni na direktorska mesta, nego i oni iz niza Upravnih odbora.
    (nastaviće se).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti