Borovici protivzakonito isplaćen avans od 607 miliona dinara

Zavod za izgradnju grada ne može da raskine sporni ugovor sa "Borovica transportom" za izgradnju četvrte faze Bulevara Evrope, jer potpisana dokumentacija ne predviđa rok završetka posla.
Zavod za izgradnju grada ne može da raskine sporni ugovor sa "Borovica transportom" za izgradnju četvrte faze Bulevara Evrope, jer potpisana dokumentacija ne predviđa rok završetka posla.

Direktor ZIG-a Goran Višnjić navodi da je prehodno rukovodstvo ove gradske firme zaključilo "katastrofalan" ugovor sa uhapšenim biznismenom Dušanom Borovicom. Prema njegovim rečima, na osnovu dokumenta koji je potpisao bivši direktor ZIG-a Borislav Novaković iz gradske kase otišlo je ukupno čak 4,5 miliona evra, od kojih ni dinar nije uložen u izgradnju.

"Zavod za izgradnju grada je Borovicu uveo u posao izvođača, a da pre toga nije obezbedio potrebnu dokumentaciju. Zbog manjkavosti ugovora, ne možemo da ga raskinemo, ali radimo na tome", kaže Višnjić za "Dnevnik".

U RBV blokirano 1,5 milijardi gradskih para

ZIG je kroz jedan od dva ugovora, bez ikakve potrebe, Borovici isplatio 607 miliona dinara avansa, od kojih je opravdano tek 144 miliona. Ostatak od 466 miliona dinara je nestao, budući da je u međuvremenu istekla bankarska garancija, a novca u AIK banci, u kojoj su sredstva deponovana, jednostavno - nema.

Višnjić kaže da je ova transakcija bila u potpunosti protivzakonita, budući da Borovica nikad nije dostavio neopozivu bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla, koja obično iznosi pet odsto od ukupne vrednosti investicije. Depozit ovog ugovora u vrednosti od 155 miliona dinara položen je kod Razvojne banke Vojvodine, čija je sudbina i dalje nepoznata budući da je banka ugašena.

Pavličić: "Nije bila moja nadležnost"

Ove navode bivši direktor ZIG-a Borislav Novaković nije želeo da komentariše, ali tadašnji gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić jeste. Prema njegovim rečima, ne postoji mogućnost da šteta zbog neizvršenja obaveze ne bude naplaćena.

"U tom slučaju, gradsko preduzeće ima mogućnost aktiviranja garancije bez pristanka druge ugovorne strane. Tada banka koja je dala garanciju ima obavezu da isplati novac", kaže Pavličić, dodajući da kontrola poslovanja Zavoda za izgradnju grada "nije bila u njegovoj nadležnosti".

Podsetimo, prvi čovek grada Miloš Vučević najavio je nakon hapšenja Dušana Borovice da će sporni ugovor biti raskinut "zbog sporosti i odnosa prema ugovorenim obavezama". Borovica je dobio posao izgradnje četvrte deonice Bulevara Evrope, koji počinju od kanala DTD, obuhvataju izgradnju mosta, sve do spajanja sa autoputem.

Bulevar Evrope, inače, poreske obveznike košta paprenih 3,7 milijardi dinara - 2,4 milijarde iz gradskih obveznica, 500 miliona iz budžeta grada i 800 miliona za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa.

  • 27.02.2013 11:23
    FruskaGorica
    DS je unistio zemlju, kad se samo setim danonocno su BOrovicini kamioni izvozili kamen sa Fruske Gore (nacionalni park khm khm) , sad se saznaje kakva prevara je radjena opet sa DS i kolike pare su isplacene iz dzepa gradjana, da se zaplace :(
  • @Anonimus - Sremac

    26.02.2013 13:33
    Mislis "banana pokrajina"?
  • -

    26.02.2013 10:20
    -
    koliko ja znam-taj borovica je bio dobar i onima pre pavlicica.
    onima koji se nalaze blize zemunu i surcinu.

    tamo ste njegove kamione mogli videti i pre 2000-e

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti