Nedovoljan broj ginekologa

U ambulantama novosadskog Doma zdravlja trenutno radi samo 20 ginekologa, a svaki od njih u toku dana treba da obavi oko 30 pregleda.

U ambulantama novosadskog Doma zdravlja trenutno radi samo 20 ginekologa, a svaki od njih u toku dana treba da obavi oko 30 pregleda.

Potrebe Novog Sada su mnogo veće, jer u gradu ima blizu 150.000 žena u reproduktivnom dobu, ali sistematizaciju propisuje Ministarstvo zdravlja, kaže za Radio 021 načelnica Službe za zaštitu žena Aleksandra Savin Kostić.

"Ima jako malo ginekologa na puno pacijenata. Svaki ginekolog treba da sklopi ugovor sa 4.500 do 7.000 žena. Tim tempom, ako lekar pregleda dnevno 30 žena, otprilike 6.000 žena može u toku godine da stigne na jedan ginekološki pregled. Lekar mora da poštuje i minutažu koju određuje Ministarstvo zdravlja, a to je da prvi pregled kod ginekologa može da traje 20 minuta, a kontrolni 15 minuta", ističe Savin Kostić.

Problem je i zakazivanje ginekoloških pregleda, jer se obavlja samo jedan dan u mesecu, a na pregled se zatim čeka oko mesec dana. Aleksandra Savin Kostić navodi da se svi hitni slučajevi moraju pregledati bez prethodnog zakazivanja, a da se preventivni pregled, koji žena obavlja jednom godišnje i koji podrazumeva sam pregled, uzimanje Papanikolau brisa i sekreta, kao i kolposkopiju, ne naplaćuje.

Inače, Srbija je i dalje na jednom od vodećih mesta po broju obolelih od karcinoma grlića materice iako je ova bolest potpuno izlečiva ako se otkrije u ranom stadijumu, a da bi se dijagnostikovala, potreban je redovan godišnji pregled kod ginekologa.

  • Me

    26.04.2010 07:31
    Zato privatni ginekolozi u ovom gradu uživaju, skidajući kožu s leđa za nikakvu uslugu. Lično sam, od strane više novosadskih izvikanih ginekologa, na svojoj koži okusila njihovo skupo prodato neznanje. Nijedna specijalistička usluga ne košta u privatnom sektoru kao njihova. Sramotno.
  • mlad lekar

    24.04.2010 16:43
    Naravno da nema, kada nama mladim lekarima ne daju za početak posao, a specijalizaciju mozemo samo da sanjamo...
    Da li je normalno da jdedan ginekolog ima ugovor sa 7000 žena?
    Dokle god bude tako mi ćemo i dalje biti na prvom mestu u Evropi po broju žena obolelih i umrlih od karcinoma grlića materice...
  • zena

    24.04.2010 09:37
    pa dozvolite i privatnicima da udju u sistem zdravstvene zastite i priznajte im diplome i rad
    zasto da razmisljamo da li aparat radi i da li prisutni znaju kako da ga upotrebe i da li ce izabrati postupak pregleda koji odgovara pacijentkinji ako znamo da to vec negde postoji
    to je kanda za ministra tamni vilajet
    nek se odluce ko ce u dz a ko ce da radi privatno nema sedenja na dve stolice i eto mesta i vremena

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti