Novosadski studenti optužili Ministarstvo za neregularan konkurs

Predstavnici Studentske unije Srbije i Studentskog festivala Kampus fest zatražili su danas da bude poništen konkurs za dodelu sredstava studentskim organizacijama Ministarstva prosvete i nauke, jer su ga pratile brojne nepravilnosti i dodali da odgovorni za takve propuste moraju da odgovaraju.  
Predstavnici Studentske unije Srbije i Studentskog festivala Kampus fest zatražili su danas da bude poništen konkurs za dodelu sredstava studentskim organizacijama Ministarstva prosvete i nauke, jer su ga pratile brojne nepravilnosti i dodali da odgovorni za takve propuste moraju da odgovaraju.

Predsednik Studentske unije Srbije Nikola Damljanović rekao je da polovina projekata koji su dobili sredstva od ministarstva nisu ni overeni, ni pečatirani, ni potpisani, dokumentacija je neuredna i nepotpuna, nema potvrda o registraciji.

"Nepotpuna dokumentacija se na javnim konkursima uopšte ne razmatra već se odmah odbacuje, što ovde nije bio slučaj već su uprkos tome neke organizacije dobile i milionske iznose sredstava", naveo je Damljanović.

Dodao je da mu je jedan član komisije rekao da nisu postojali kriterijumi za dodelu sredstava, već se odlučivalo "komišijski".

Prema njegovim rečima, umesto da ministarstvo finansira projekte koji zaista jesu od značaja za unapređenje položaja studenata, sredstva su izdvajana za ekskurzije, brucošijade, žurke.

Damljanović je rekao da su iz sredstava ovog konkursa protivzakonito dodeljena i za plate i materijalne troškove za Savez studenata iz Beograda.   

Direktorica Kampus festa Sanja Kljajić kazala je da nije postojao dokument o sprovođenju konkursa, nisu postojali kriterijumi po kojima su ta sredstva dodeljena, a u konačnoj listi ne postoje ni bodovi ni ocene na osnovu kojih su dodeljivali sredstva.

Prema njenim rečima, sredstva nisu ravnomerno raspoređena, pa je studentskim organizacijama iz Novog Sada pripalo 550.000 dinara, a od 11.700.000, Beograd je dobio više od sedam miliona, a Novi Sad je dobio manje od univerziteta u Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru.

"Kada smo pitali zašto je to tako, oni su rekli da mi imamo pokrajinske institucije i da se obratimo njima. Da li mi, kao i ostatak Srbije, možemo da se obratimo i Ministarstvu. Pozivamo i rektora da reaguje, jer to je problem i Univerziteta u Novom Sadu, a ne samo naš", kazala je Kljajićeva.

  • makijaveli

    28.02.2013 09:29
    legalno
    Nazalost to je samo jos jedan od pokazatelja odnosa rezima prema kravi muzari-APV. Bez sopstvenih izvornih prihoda i svojih institucija ovde je sve izlozeno bestijalnoj otimacini!
  • cvrc

    28.02.2013 07:10
    Petrovica i treba da pitaju
    Nego koga ce pitati ako ne Petrovica dok se on sunca na Malti, Kubi i ko zna gde, a pritom nema pojma ni sta predaje, studenti treba da se bune. Naravno u moje vreme nije bilo nikakvih para niti besplatnih ekskurzija i zezancija ali ako mogu neka studenti iskamce. Kad ce ziveti ako ne sad, najlepsi deo zivota. A cudi me da Petrovica nije niko vise oterao i sa faxa i iz pokrajine. Al dobro, bio je on i komunjara, a bio je i SPSovac cini mi se, sad ce on u SNS ne brinem se ja za njega. Ljiga jedna
  • Krpkgj

    27.02.2013 22:39
    Jeste
    Kad treba da se uzima Vojvodina je Srbija, a kad treba da se daje, parola snadjite se sami, bravo bravo za te komentare, niko se ovde ne nada nicemu besplatnom vec pravdi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti