Novosadski poslanici retko u svojim govorima pominju Novi Sad

Istraživači Otvorenog parlamenta zaključili su na osnovu praćenja rada 12 poslanika iz Novog Sada u Narodnoj skupštini, da se njihova obraćanja veoma retko odnose na probleme sredine iz koje dolaze.
Istraživači Otvorenog parlamenta zaključili su na osnovu praćenja rada 12 poslanika iz Novog Sada u Narodnoj skupštini, da se njihova obraćanja veoma retko odnose na probleme sredine iz koje dolaze.

Istraživačica Otvorenog parlamenta Jelena Perković, rekla je da su govori poslanika iz Novog Sada analizirani sa aspekta pominjanja problema ovog grada u Skupštini, te da na primer Borko Stefanović, koji se obratio ukupno 133 puta, Novi Sad pominje u svega dva govora.

"Postoji mogućnost da se Novi Sad ne pominje previše jer u njemu zaseda Pokrajinska skupština na kojoj bi se problemi mogli efikasnije istaći. Međutim, šta je onda sa još manjim i udaljenijim mestima", rekla je Perković.

Istraživanje i praćenje rada poslanika od 23. jula do 31. decembra 2012. godine beleženo je u tri kategorije i to po broju obraćanja poslanika u parlamentu, po broju podnešenih amandmana na zakone i da li su glasali za ili protiv zakona.

"Poslanici iz Novog Sada su među najaktivnijima u Skupštini, a o tome svedoči i podatak da su njih 12 podneli 153 amandmana na zakone od kojih je sedam usvojeno", dodala je Perković.

Projekat Otvoreni parlament ima za cilj da poveća odgovornost poslanika u parlamentu prema onima koji su ih izabrali na te pozicije, odnosno prema građanima.

Jedna od najvažnijih aktivnosti projekta jeste osnivanje internet sajta  www.otvoreniparlament.rs, na kojem svi zaintresovani građani mogu pratiti rad poslanika, zatim pronaći njihove biografije, kao i transkripte govora od 1997. godine do danas.

Sajt Otvorenog parlamenta nudi građanima i mogućnost neposredne komunikacije sa poslanicima, postavljanje pitanja i praćenje da li je poslanik i kako odgovorio na njih.

Projekat Otvoreni parlament sprovodi koalicija nevladinih organizacija uz podršku Britanske ambasade, USAID-a i američke fondacije NED.

  • Gillan

    01.03.2013 07:54
    Nije preporucljivo spominjati mesto zlocina.
  • miki 21

    01.03.2013 07:41
    Pa i oni
    Pa i oni bi za Beograd, jer tamo ima sve
  • 28.02.2013 23:07
    A sta im je
    vaznije od onog gde i od cega zive?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti