Pola grada na lekovima za smirenje

Mesečno se u samo jednoj apotekarskoj ustanovi u Novom Sadu izda oko 15.000 kutija "bromazepama" i oko 7.000 "bensedina", što ukazuje na poražavajuću činjenicu da barem pola grada konzumira sedative.
Mesečno se u samo jednoj apotekarskoj ustanovi u Novom Sadu izda oko 15.000 kutija "bromazepama" i oko 7.000 "bensedina", što ukazuje na poražavajuću činjenicu da barem pola grada konzumira sedative.

Farmaceuti navode da su lekovi za smirenje, kojih ima pedesetak vrsta, bez premca kada je reč o potražnji.

U Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine kažu za Novosti kako sedative češće koriste žene, dok muškarci u stresnim situacijama, češće posežu za alkoholom.

Oni navode da je upotreba lekova naglo porasla za vreme NATO bombardovanja 1999. godine, i takva potražnja je trajala do 2002. godine, kada je donet zakon prema kom se antidepresivi i sedativi ne mogu naći u slobodnoj prodaji.

Novosadski psihijatri dodaju da se lekovi za smirenje i dalje previše konzumiraju, a na klinici ima puno pacijenata koji se leče od zavisnosti od sedativa.

  • karl j.

    08.03.2013 15:46
    a?
    na cemu li je druga polovina
  • Sremcina

    08.03.2013 09:26
    Joj nemojte molim vas uporedjivati ameriku i srbiju. Dva veoma razlicita sveta. Ja verujem da za razliku od nas amerikanci resavaju svoje probleme mnogo bolje i efikasnije nego mi. Nismo amerika niti imamo ista sa njima, gledajte u svoj tanjir i starajte se o svom dvoristu.
    Jel mi sad zbog amerikanaca treba da budemo gori od njih? Ili cemo da se tesimo kako politicarskim budalastinama "kako je to normalno" u svetu.
  • Gustav

    08.03.2013 08:05
    Metodologija
    Vaš cilj određuje put.

    Kako bi put od teorije do prakse doveo do merljivih rezultata, svaki učesnik treninga se prvo upoznaje sa svojim neiskorišćenim potencijalom kroz praktične vežbe.

    Učesnici na kraju svakog dana treninga dobijaju praktične zadatke za njihovu individualni rad. Postignute rezultate konstantno proveravamo preko izveštaja iz prakse koje učesnici predstavljaju na početku svakog trening dana.

    Ovakav pristup garantuje odlučujuće kriterijume uspeha: postojanost kroz praksu.

    Bez direktne konekcije sa dnevnom praksom čak i najbolji treninzi ostaju samo teorija.

    Niko ne postaje bolji igrač golfa, teniser ili skijaš samo kroz pasivno slušanje predavanja. Na isti način, samo pasivnim učešćem na treningu nećemo postati ni bolji menadžeri ili prodavci. Postojana promena ponašanja zahteva lično i aktivno učešće svakog učesnika kao i mentorski praktični odnos trenera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti