Rembrantova kopija do subote izložena u Muzeju grada

Muzej grada Novog Sada će danas predstaviti publici sliku "Starac s krznenom kapom", ukradenu 2006. godine, a vraćenu ovoj ustanovi pre nekog vremena.

Muzej grada Novog Sada će danas predstaviti publici sliku "Starac s krznenom kapom", ukradenu 2006. godine, a vraćenu ovoj ustanovi pre nekog vremena.

Slika se pripisivala Rembrantu ali autorstvo nikad nije potvrđeno. Po mišljenju mnogih stručnjaka reč je o kopiji nevelike vrednosti.

Prema navodima Muzeja grada, slika se prvi put spominje u popisu posle Drugog svetskog rata, kada se navodi kao vlasništvo novosadskog lekara i kolekcionara Branka Ilića. Uveren da poseduje originalno Rembrantovo delo, kolekcionar ga je držao daleko od očiju javnosti da bi ga 1966. darovnim ugovorom poklonio Novom Sadu. Tako je slika 1968. postala deo fundusa Muzeja grada Novog sada, odnosno Zbirke strane umetnosti.

Slika "Starac s krznenom kapom" poznata je i pod naslovom "Portret Rembrantovog oca" i biće izložena u Muzeju grada do 23. marta. Ovom prilikom publika će moći da dobije odgovore na sva pitanja vezana za istorijat, autorstvo i krađe ovog dela.

Radno vreme je od utorka do subote, od 9 do 20 časova. Cena ulaznice za odrasle je 150 dinara, a za decu 100 dinara.

  • pantelija

    19.03.2013 15:52
    kul su ova dva na slici nova kustosa u muzeju
  • karl

    19.03.2013 12:04
    xa-xa
    a ova dvojica cuvaju laznog rembranta automatima u gradskoj kuci?
  • 19.03.2013 10:14
    Brevijar
    Nikada nije obrazloženo ni otkud vesela "tigrica", ekspertkinja za potpisivanje rekonstrukcija i doziđavanje svega i svačega to gradonačelnik poželi u Muzeju grada ( čitaj što treba da mu prođe kroz buđelar), osoba bez ijedne stručne reference, bez partijskog zalaganja (izuzev što za razliku od većine snsovki ume da upari čarapu i cipelu), izrađivačica vizit karti i grafičarka postade direktorica najveće muzejske institucije pod upravom Grada..."Rembrant" oriđinale je samo refleksija duha ovakvog poimanja kulture i odgovornosti prema kulturnoj baštini...I sa tim, te ocvalim cenzorima i penzionisanim udbašima Draškom, Perom, polupismenim Škrbom, astrologicom Milankom i ostalim društvom iz pseudokulturnog novosadskog Hada ,gradonačelnik će da kandiduje na grad za evropsku prestonicu...Dobiće kandidaturu, ali u bajci...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti