Kasni obnova Beogradske kapije

Iako je bilo najavljeno da će ovog meseca početi radovi na rekonstrukciji Beogradske kapije u Petrovaradinu, još nije poznato kada će tačno početi obnova.

Iako je bilo najavljeno da će ovog meseca početi radovi na rekonstrukciji Beogradske kapije u Petrovaradinu, još nije poznato kada će tačno početi obnova.

U Poslovnom prostoru su Radiju 021 kazali da će radovi početi nakon raspisivanja javne nabavke i izbora najpovoljnijeg ponuđača nakon čega će se definisati rokovi za završetak radova. Međutim, koji su razlozi kašnjenja i kada će radovi početi nismo uspeli da saznamo ni u Poslovnom prostoru ni u Inteza banci koja je jedan od finansijera.

Ovaj objekat od velikog kulturnog značaja za Novi Sad je u lošem stanju, oštećen je na više mesta i potrebna je sveobuhvatna rekonstrukcija. Projekat obnove izradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture, a kako je za 021 rečeno u Inteza banci, rekonstrukcija će obuhvatiti sanaciju gornjih zona kapije, zaštitu od delovanja vlage, obnovu fasada i zidova unutrašnjih prostora, kao i obnovu kolovoza i odvođenje atmosferskih voda.

Podsetimo, Ministarstvo kulture, pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja, Grad Novi Sad i banka Inteza potpisali su krajem godine Protokol o saradnji na programu obnove Beogradske kapije, jednog od tri pobednička lokaliteta konkursa koji je banka sprovela u okviru projekta "Mesto koje volim". Konzervatorski radovi će koštati oko 35 miliona dinara, pri čemu će ministarstvo i banka dati po 10 miliona, a Grad i Fond po 7,5 miliona dinara.

  • Eto sad

    01.04.2013 06:52
    Za one koji ne mogu da se zusdrze neka postave u blizini toi-toi, a ne kamere kako kazu komentatori. Kao da nikad nisu prosli gradom i primetili da tamo nema javni WC (osim u centru i po z. stanicama, Merkatoru itd). Grad mora da obezbedi to, pa onda neka kuka da li se ljudi olaksavaju i gde. Ovako je dovoljno samo pitati "A gde da soram??". Isti je ocin da li u zbunju pored, iza drveta ili u nekom ulazu, kada nema nigde drugde. Mada, stoka su ljudi, uz reku gde god odes smece. U petak vidim klinca ulazi u bus, pored mu kanta, baca dole papir od kifle. Pa ko ga je to naucio? Ja mu kazem, aj sad baci to u kantu, on ko mutav samo pogledao u mene, ni srama ni nicega, znate, "ko me ferma sta mu govorim".
  • Petrovaradinka

    01.04.2013 05:43
    Vratiti i bareljef o ulasku srpske vojske na kapij
    Nakon obnove na Beogradsku kapiju je neophodno vratiti i ploču o ulasku srpske vojske u Novi Sad 1918., a koja je 1941.godine bila sklonjena i zaturena od strane ustasa.
  • Kimi Liman

    31.03.2013 21:38
    Rasulo
    Kasni cela drzava.a ne jb&na kapija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.