Grad ne izdvaja dovoljno novca da spreči propadanje Tvrđave

U očuvanje Petrovaradinske tvrđave i ove godine će biti uložena minimalna sredstva, i pored populističkih priča gradskih zvaničnika kako pokušavaju da Tvrđavu uvrste na listu svetske baštine UNESCO-a.
U očuvanje Petrovaradinske tvrđave i ove godine će biti uložena minimalna sredstva, i pored populističkih priča gradskih zvaničnika kako pokušavaju da Tvrđavu uvrste na listu svetske baštine UNESCO-a.

U ovoj godini će u očuvanje ovog istorijskog spomenika zvanično biti uloženo samo četiri miliona dinara, i to, kako navode u Zavodu za izgradnju grada, za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže na Gornjem platou.

Doduše, grad će kroz rad drugih javnih preduzeća izvojiti nešto novca za redovno održavanje, u šta spada uglavnom košenje trave i čišćenje prostora od smeća i slični poslovi neophodni prilikom boravka velikog broja posetioca, kao što se dešava za vreme Egzit festivala.

Nenad Šeguljev, hroničar i autor jednog od sajtova posvećenog Tvrđavi, kaže da nije iznenađen ovakvim podacima, jer gradske vlasti već dugo ovaj značajni spomenik zanemaruju.

"Gradske vlasti pominju Tvrđavu samo kada treba pričati o Egzitu ili u kontekstu stavljanja na listu UNESCO-a, a ništa ne rade da očuvaju objekat od propadanja. Zbog čega je to tako, ne mogu da shvatim jer se svaka garnitura vlasti isto ponašala, a uglavnom smo do sada uvek slušali opravdanja da nema dovoljno novca", kaže Šeguljev.

Da se Petrovradinska tvrđava nalazi u lošem stanju, i ranije su više puta upozoravali i zaštitati i arhitekte, pri čemu se posebno napominjalo da je potrebno sprečiti dalje kretanje vozila, jer vibracije dovode do urušavanja podzemnih hodnika i tunela.

Grad je nedavno predao Republici dokumentaciju koja će omogućiti da se konačno Trvrđava proglasi za spomenik od nacionalnog značaja, što je prvi korak za kandidovanje za listu UNESCO-a.

  • ta

    27.11.2014 17:16
    tvrdjava
    je branila evropu od turaks i njenih podanika.sada je ruse
  • Sremac

    02.04.2013 11:11
    Nigde u svom komentaru nisam rekao da je Tvrdjavu gradila Hrvatska, vec sam rekao da su do pre samo pola veka veliku vecinu stanovnistva u Petrovaradinu cinili Hrvati (jednim delom se radi o pohrvacenim Nemcima) - sto je istina.

    Sto se tice Pravoslavnih crkava u baroknom stilu - na linku koji sam stavio mozete naci i komentar na tu temu. Slozio bih sa tim da se i one namerno zapustaju, dok se sa druge strane prave nove crkve u "srpsko-vizantijskom" stilu - valjda da bi se uspostavila neka nova "istorija i neki novi "kontinuitet".
  • Kamamama

    21.03.2013 22:42
    Prethodnici su ostavili haos u gradu, doci ce red i na tvrdjavu siguran sam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti