Selektor Pozorja: Protekla pozorišna sezona jedna od najtežih

Od ukupno 70 predstava koje su konkurisale za učešće na ovogodišnjem Sterijinom pozorju, u zvaničnoj selekciji je njih devet, dok će dve biti izvedene u Međunarodnom programu "Krugovi".

Od ukupno 70 predstava koje su konkurisale za učešće na ovogodišnjem Sterijinom pozorju, u zvaničnoj selekciji je njih devet, dok će dve biti izvedene u Međunarodnom programu "Krugovi".

Selektor Igor Bojović kaže da je u izboru predstava akcenat stavljao na domaći dramski tekst, odnosno na praizvedbe, od kojih su se četiri našle u njegovoj selekciji.

Za festivalske nagrade takmičiće se "Čarobnjak" Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića i izvođenju somborskog Narodnog pozorišta, "Sunce tuđeg neba" po tekstu Milovana Mračevića u režiji Aleksandra Lukača i izvođenju Puls teatra u Lazarevcu. U takmičarskom programu Pozorja je i drama "Konstantin", autora Dejana Stojiljkovića, reditelja Juga Radivojevića u izvođenju Narodnog pozorišta u Nišu i Narodnog pozorišta u Beogradu. Među predstavama koje su imale prva izvođenja je i "Grebanje ili kako se ubila moja baka", po tekstu Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić i u produkciji beogradskih Hartefakt fonda i Bitef teatra i Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Selektor je u zvaničnu konkurenciju uvrstio i predstave "Virus" po tekstu Siniše Kovačevića u režiji Hakoba Kazančjana i izvođenju jermenskog Teatra mladih iz Jerevana i "Gospođa ministarka" Branislava Nušića u režiji Olivera Frljića, koju će izvesti Satiričko kazalište "Kerempuh" iz Zagreba. Beogradsko Pozorište na Terazijama nastupiće s mjuziklom "Zona Zamfirova", po delu Stevana Sremca, kompozitora Marka Grubića, za koji je tekst, songove i režiju uradio Kokan Mladenović.

Srpsko narodno pozorište izvešće predstavu "Galeb" po tekstu Antona Čehova u režiji Tomija Janežiča, a Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu nastupiće s predstavom "Otelo" Vilijama Šekspira u režiji Miloša Lolića.

Međunarodni program imaće temu "Povratak kući", a biće izvedene predstave "Odisej", po tekstu Gorana Stefanovskog, u režiji Aleksandra Popovskog i u koprodukciji Sterijinog pozorja i nekoliko pozorišta iz zemlje i inostranstva, kao i "Unterštat" Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka. Narodno pozorište Republike Srpske u Banjaluci će, u čast nagrađenih, van konkurencije, izvesti predstavu Ljubomira Simovića "Hasanaginica", u inscenaciji Olivere Đorđević.

Selektor je ocenio da je protekla pozorišna sezona bila jedna od najtežih, pre svega zbog loše materijalne situacije domaćih pozorišta ali je, kako je rekao, ipak dala niz vrlo kvalitetnih predstava, od kojih je za Pozorje sačinio prilično "raznoliku selekciju".

  • Sava

    22.03.2013 11:17
    Još malo o Pozorju
    http://www.dnevnik.rs/kultura/kolektivna-ostavka-urednistva-%E2%80%9Escene%E2%80%9C

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti