Aparat za ultrazvuk od tri miliona dinara niko ne koristi

Aparat za ultrazvuk srca i abdomena koji je plaćen oko tri miliona dinara, već dve i po godine stoji neraspakovan u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, jer nema ko da ga koristi.
Aparat za ultrazvuk srca i abdomena koji je plaćen oko tri miliona dinara, već dve i po godine stoji neraspakovan u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, jer nema ko da ga koristi.

Da se aparat ne koristi, potvrdio je za "Blic" direktor Zavoda Bogdan Živanović. On kaže da je ovaj uređaj veoma bitan jer ekipa na terenu odmah može da precizno snimi srce i otkrije i ona stanja koja se ne vide na EKG snimku, kao i da  se snime tegobe u abdomenu koje lekar ne može da otkrije rukom.

Živanović je rekao da su dva lekara poslata na obuku u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, ali je neophodno da još ljudi prođe obuku. Međutim, neizvesno je kada će se to dogoditi.

Ispravni i malo korišćeni aparati za EEG, EMG i snimanje kostiju, kao i remontovan stari aparat za termoviziju stoje zaključani u prostorijama Doma zdravlja. Snimanja su ukinuta odlukom Republičkog fonda jer ne mogu da se rade u okviru primarne zdravstvene zaštite.

  • hitnjak

    29.03.2013 17:27
    ne blatite zavod
    Zavod za hitnu medicinsku pomoc u N.S vec godinama radi i svoj i tudji posao i glavni je cuvar socijalnog mira u gradu.Lekari rade 24 sata,365 dana u godini .Hitna jedina ne uzima pare i ne pita za knjizicu.lekar ima 50 hiljada platu I TO JE SVE.Besmisleno je pricati o ultrazvuku srca na 5 minuta od referentne ustanove za pokrajinu.To je ozbiljna edukacija i traje 4 -5 godina specijalizacija.Budimo ozbiljni,internisti ne znaju organizaciju urgentne medicine.Bar da se njom ni ne bave.
  • ddd

    26.03.2013 08:52
    prevod
    zaključani = koriste se u privatne svrhe
    zar ne može da se koristi u nekom domu zdravlja, da se smanje redovi dok se ovi ne obuče?
  • Duchess of Shangay

    25.03.2013 12:53
    Da samo "pojasnim"...

    UZ se u (NORMALNOJ) Hitnoj koristi u svrhu "Focused Assessment with Sonography for Trauma" (fokusirana procena traume ultrazvukom) a ne za kojekakve dijagnosticke svrhe, kojekakvo kamenje i ciste...

    Nema verovatno mnogo od "Hitnih" ni ideju o cemu se ovde govori...al' nije bitno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti