Školske sale vraćaju đacima

Inicijativa da učenici novosadskih osnovnih škola imaju prioritet u korišćenju fiskulturnih sala do 22h, u odnosu na rekreativce koji ih sada iznajmljuju, mogla bi da zaživi već od početka naredne školske godine, saznaje 021.
Inicijativa da učenici novosadskih osnovnih škola imaju prioritet u korišćenju fiskulturnih sala do 22h, u odnosu na rekreativce koji ih sada iznajmljuju, mogla bi da zaživi već od početka naredne školske godine, saznaje 021.

Ova inicijativa pokrenuta je kao jedna od mera za sprečavanje vršnjačkog nasilja među maloletnicima, tako što će im ponuditi drugačiji i kvalitetniji način za provođenje slobodnog vremena.

Kako za 021 kaže član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar, deci treba omogućiti da se bave sportom, ali nemaju svi roditelji dovoljno novca za treninge, pa je neophodno da Grad učini nešto kako bi to postalo dostupno što većem broju osnovaca.

"Nastojaćemo da đacima obezbedimo besplatne treninge, a ukoliko to ne bude moguće, onda makar da snizimo njihovu cenu, tek toliko da bi se pokrili troškovi za platu trenera. Školske sekcije bi svakako ostale besplatne", priča Svilar i dodaje da bi do kraja kalendarske godine to trebalo da se sprovede u delo.

On navodi da Grad ne može ništa da učini dok ne dobije mogućnost da upravlja školskim salama, a to je veoma složen proces budući da je ta oblast veoma neuređena, zbog čega svaka škola ima drugačiji sistem kada je u pitanju izdavanje sala. "Generalno je problem što u Novom Sadu ima nedovoljno sportskih objekata, pa svi oni koji žele da se bave sportom mahom to čine u školskim salama. Ta oblast je veoma neuređena i mi ovim putem pokušavamo da ustanovimo pravila koja bi važila za sve škole i da konačno Grad počne da upravlja školskom imovinom", objašnjava Svilar i dodaje da nije moguće odrediti tačan datum kada će se to dogoditi.

Kako 021 saznaje do sada je, od ukupno 29 novosadskih osnovnih škola, za četiri izvršen upis prava javne svojine u korist Grada Novog Sada. U pitanju su škole "Prva vojvođanska brigada", "Dositej Obradović", "Miloš Crnjanski" i "Kosta Trifković", dok je za preostalih 25 ta procedura još uvek u toku.

Budući da u većini novosadskih osnovnih škola iznajmljivanje sala košta između 1.000 i 3.500 dinara, ostaje pitanje koliko će uvođenje ove nove prakse uticati na školski budžet i da li će iznajmljivanje termina posle 22 časa biti skuplje nakon što ove mere Grada Novog Sada stupe na snagu. (Vuk Kešelj)

  • LiberoNS

    04.04.2013 23:49
    Nepromisljeno...
    Ovaj ko je predlozio ovo verovatno nije svratio do tih sala da vidi kakvo je stanje, niti je bilo sta trenirao, vec samo hoce da skupi poene... Treninzi su vec pretrpani sa decom koja treniraju, a na sta ce da lici jedan odbojkaski/kosarkaski/rukometni/fudbalski trening u sali kad dodje 100 djaka odjednom? Realno, sta ce u opste tu treneri onda, samo ce smetati dok ovi jurcaju za loptom. I ko ce ih kontrolisati? Kako ce odrediti ko ce kad igrati? Kako napraviti da trening bude kvalitetan, da ta deca napreduju? Hoce deca biti srecna kad na kraju treninga kazu - uspeo sam da sutnem cak jednom na gol ili na kos, bila je velika guzva?
    Ovaj predlog samo zvuci lepo al nikakve koristi ne bi bilo... Znajuci danasnju decu nastala bi opsta tuca oko toga ko je na redu da igra i slicno...
    Ne kazem da ne treba omoguciti treninge i deci ciji roditelji nemaju da plate za treninge al se to mora mnogo bolje osmisliti... Nema grad para pa gleda gde moze da ugrabi...
  • Saska

    03.04.2013 18:06
    _
    ..."mogla bi da zaživi već od početka naredne školske godine"... a mozda i nece zaziveti! Sve sto se obecali za sada pada u vodu. Ova gradska vlast ce biti upamcena po OBECANJIMA! Realizacije nema, zaposljavanja po partijskoj knjizici se nastavlja... Ovi ce nam upropastiti Javna preduzeca! Ne kazem da su zuti bili bolji, ali ovi su dibidus. O SPOu da ne pricam, ni manje stranke, ni vecih lop_va, Romi da namire ulozeno iz kampanje i da se finansijski pripreme za sledecu, Dveri pricaju o nacionalizmu, temi koja je dominirala u 18 i 19. veku, DSS jos nije shvatio da je na vlasti i samo kritikuje selektivno bivsu gradsku vlast...sve u svemu u ovoj vlasti nema pravih ljudi koji bi poveli ovaj iscrpljeni Grad.
  • Jana

    03.04.2013 17:25
    Kako
    se isplati da se školske sale iznajme pa da tu drže razni "sportski"radnici i pri tom debelo naplaćuju učenicima tih škola,a ne bi se isplatilo da tu drže njihovi nastavnici po manjim cenama i opet i škola da zaradi ,a đacima da bude jeftinije.
    Nego zna se koga i u kojoj školi trebaš znati tj.u prosvetnom veću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.