Praizvedba opere "Posljednji ljetni cvijet" na Dan SNP-a

Opera "Posljednji ljetni cvijet", kompozitora, dirigenta i reditelja Zorana Juranića, gosta iz Hrvatske, premijerno će biti izvedena u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u četvrtak, 28. marta, na dan tog najstarijeg domaćeg profesionalnog teatra.

Opera "Posljednji ljetni cvijet", kompozitora, dirigenta i reditelja Zorana Juranića, gosta iz Hrvatske, premijerno će biti izvedena u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u četvrtak, 28. marta, na dan tog najstarijeg domaćeg profesionalnog teatra.

Ta operska fantazija u jednom činu, rađena prema istoimenom dramskom tekstu hrvatskog autora Luke Paljetka, ostvarena je u koprodukciji SNP-a i Hrvatskog društva skladatelja - Muzičkog bijenala Zagreb. Posle praizvedbe u Novom Sadu, "Posljednji ljetni cvijet" biće izveden u okviru Muzičkog bijenala Zagreb, 8. aprila.

Juranić je rekao da je komad najpre bio objavljen kao radio drama, a potom malo proširen i igran kao teatarski komad, koji mu se, kako je napomenuo, učinio kao pravi predložak za operu. Zato se i prihvatio da komponuje muziku za tu, kako je istakao, "veoma ljudsku priču o ljubavi, koja je jednoj strani sve, a drugoj nešto privremeno i prolazno".

Juranić je dodao da je drama o ljubavi između neizlečivog kockara i neuhvatljive žene, upletene istovremeno u više veza, sa scenama u Veneciji i varijeteu, kompozitoru samo mogla da razvije maštu i pruži slobodu u komponovanju.

U predstavi učestvuju glumac Miodrag Petrović kao narator i pevači Miljenko Đuran - gost iz Hrvatske, Jelena Končar, Violeta Srećković, Goran Krneta, Vasa Stajkić, Saša Štulić, Igor Ksionžik, Ivan Dajić i Darija Olajoš Čizmić. Učestvuju Hor i Orkestar SNP-a.

  • Vlada

    28.03.2013 08:51
    ...
    Kultura, protivteg ludilu... :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.