Godinu dana od tragedije u "Kontrastu"

Prvoaprilsko jutro prošle godine osvanulo je mračnije od noći - oko tri sata posle ponoći izbio je požar u diskoteci "Kontrast", koji je zauvek ugasio živote šestoro mladih ljudi.
Prvoaprilsko jutro prošle godine osvanulo je mračnije od noći - oko tri sata posle ponoći izbio je požar u diskoteci "Kontrast", koji je zauvek ugasio živote šestoro mladih ljudi.

U požaru su nastradala tri mladića i tri devojke, imenom i prezimenom Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).

Tamarin otac, Branko Miladinović, od tog dana vodi borbu sa gluvim, nemim i slepim državnim organima kako se ova tragedija ne bi nikad više dogodila nijednom roditelju.

"Mi smo napravili predlog novog pravilnika, 'Tamarinog zakona', koji menja postojeće odredbe i implementira sve uslove koji su propisani u evropskim zemljama. Požara, poplava, i sličnih nesreća će uvek biti, ali smatram da, ukoliko se organi uprave budu pridržavali odredbi, više neće biti žrtava", kaže Branko Miladinović za 021.

Kao da tragični požar u "Laundžu" nije bila dovoljna opomena za nadležne, četiri godine kasnije, desio se "Kontrast", a nadležni ponovo nisu radili svoj posao. Miladinović kaže da su se inspekcije malo "probudile" nakon stravičnog događaja, ali da se ponovo sve vratilo na staro.

"Interna komunikacija i dalje ne postoji između nadležnih organa, koja je inače obavezna prema Zakonu o protivpožarnoj zaštiti. Edukacije nema, a o prevenciji – da ne govorimo", opominje Miladinović.

U Višem sudu u Novom Sadu 24. januara počelo je suđenje optuženima za izazivanje požara u "Kontrastu". Optužnica tereti vlasnika lokala Alojza Ganića (68), dvojicu zakupaca Slavišu Stanišića (46) i Dejana Ratkovića (36), kao i električara koji je obavljao popravke u klubu Miroslava Papugu (50) da su počinili teško delo protiv opšte sigurnosti i izazvali opštu opasnost, jer nisu održavali električne instalacije na odgovarajući način, niti su poštovali protivpožarne propise.

Vlasnik i zakupci "Kontrasta" su se pred sudom izjasnili da se ne osećaju krivim i da će to dokazati tokom postupka, dok je Papuga rekao da izvedenim radovima na strujnim kablovima i bini nije uslovio da dođe do nesrećnog slučaja. Tužilaštvo smatra da su varnice do kojih je došlo zbog kratkog spoja zapalile jastuke koji su se nalazili ispod bine Kontrasta, što je dovelo do požara.

Inspektori protivpožarne zaštite rekli su da su putem kontrole "Kontrasta" uočili niz nedostataka u oblasti protivpožarne zaštite. Pevačica "Akapulko benda" Ivana Pecović, koja je te večeri nastupala u diskoteci, rekla je na suđenju da je neposredno pred izbijanje požara jedna plesačica ispustila ili bacila baklju na binu, koja se otkotrljala blizu mesta gde je izbio požar. Suđenje se nastavlja 4. aprila.

Branko Miladinović kaže da je zadovoljan profesionalnošću nadležnog suda, ali da je istražni postupak trajao predugo. "Što se Višeg suda tiče, sudija i veće su vrlo temeljni i svoj posao rade na najvišem mogućem nivou, uzimajući u obzir sve okolnosti, kao i osetljivost slučaja. Međutim, istražni sudija je šest meseci radio neke poslove koje je trebalo uraditi za maksimalno tri meseca. No, ukoliko će to pomoći potpunom rasvetljavanju slučaja, nema veze", kaže Miladinović za Novosadski informativni portal.

Povodom obeležavanja godišnjice požara Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu u ponedeljak organizuje skup u znak sećanja na stradale dr Milenu Dalmaciju i Renata Vukovića. Pod sloganom "Da se ne zaboravi!", u znak sećanja biće prekinuta nastava na sat vremena, a u pet do 12 biće položeno cveće i zapaljene sveće u univerzitetskom kampusu.

Obeležavanje godišnjice će pratiti otvaranje obrazovne Laboratorije za zaštitu životne sredine "docent dr Milena Dalmacija" na Departmanu za hemiju. Od 2. do 4. aprila održaće se Memorijalni turnir u malom fudbalu "Renato Vuković", na terenima Đačkog igrališta, iza zgrade PMF-a, a 5. aprila održaće se i Prvi memorijalni naučni skup iz zaštite životne sredine "Docent dr Milena Dalmacija".

Zavod za izgradnju grada dao je zeleno svetlo za postavljanje spomen-ploče na mestu tragedije, a zvanična odluka i raspisivanje konkursa za idejno rešenje očekuje se na nekoj od narednih sednica Skupštine grada. Naime, u sklopu uređenja Salajke planirano je da se prostor oko Kontrasta poravna, u sklopu kog je predviđen prostor veličine 5x2,5m²  na kom bi trebalo da bude izgrađena spomen-opomena. (M.Sovilj / D.Šper)

  • Kimi Liman

    31.03.2013 21:57
    @Republika Srpska
    E jesi retard i to prvoklasni.
  • Vladimir

    31.03.2013 18:08
    Godinu dana i niko u zatvoru, stvarno smo bedna zemlja sa bednim gradjanima
  • nsnn

    31.03.2013 14:41
    kolko god ovo zvucalo okrutno i surovo, ali pesma dana nam je "sve je isto samo njega nema"

    svi lokali opet rade, nista nije promenjeno, zakoni koji i postoje su mrtvo slovo na papiru, novi nisu ni usvojeni, inspekcije ne vide propuste koje vidi svaki prolaznik za 50-100e u dzepu svom, griza savesti vlasnika i menadzera je zamenjena sa 10% vecom zaradom

    u istoriji i normalnim krajevima sveta kad neko pogine, bar nesto se izvuce iz toga, nesto se promeni,i ako to spreci da jos neko pogine nisu dali zivot za dzabe, a kod nas kao da su i ovih 6 iz kontrasta i onih 8 mladih,perspektivnih ljudi iz laundza poginuli za dzabe, kao da njihove duse nisu nikome vredne da vlast uradi sta treba, ili narod ih natera da to urade,

    i na kraju, kada pogledamo kako nista nije uradjeno od tada, mi ostaju samo 2 pitanja , koji lokal i kada je sledeci ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.