Bitka kod Petrovaradina kao društvena igra

Slavna Bitka kod Petrovaradina iz 1716. godine, kada je vojska Habzburške monarhije pobedila Tursku, poslužila je strancima za kreiranje društvenih igara.
Slavna Bitka kod Petrovaradina iz 1716. godine, kada je vojska Habzburške monarhije pobedila Tursku, poslužila je strancima za kreiranje društvenih igara.

Naime, za razliku od ratnih igara u kojima se pojavljuju vilenjaci i zmajevi i koje su mnogo poznatije široj javnosti, postoje i varijante "ratnih igara" (wargames) koje nisu plod mašte. Jedna od takvih priča je i ona kada je vojskovođa princ Eugen Savojski, 5. avgusta 1716. godine, potukao Turke i zauvek ih oterao sa ovih prostora južno od Save i Dunava.

Jedan od ljudi koji su bitku kod Petrovaradina predstavili u "vorgejmu" je Dejv Votson, advokat iz Škotske, koji poslednjih 16 godina uređuje stranicu "Balkan Military History" (Vojna istorija Balkana).

- Sa prijateljima svog kluba u Glazgovu sam predstavio bitku kod Petrovaradina. Bio sam i kod vas u Srbiji, jer su izvori koje imamo o toj bici siromašni. Bilo mi je zadovoljstvo da vidim Tvrđavu koja je veoma očuvana - kaže Votson.

Sa druge strane, italijanski "vorgejmer" Mikele Pecapane iz Torina, takođe po profesiji advokat, za istoriju se zainteresovao još u ranom detinjstvu, pa je put njegovog interesovanja od Napoleonovih ratova do bitke kod Petrovaradina trajao tri decenije.

- Živim u gradu koji je 1706. godine opsela francuska vojska, a u pomoć braniocima pristigla je vojska pod komandom Eugena Savojskog, koji je porazio Francuze i naterao ih da se povuku iz Italije. Eugen je za Torino heroj koji je grad spasao od francuske opsade. Istražujući njegov životni put, došao sam i do bitke kod Petrovaradina i mislim da ona predstavlja još jedno remek-delo njegovog ratničkog umeća - kaže Pecapane.

Ovaj Italijan još radi na izradi vojski koje su učestvovale u bici kod Petrovaradina i do sada je završio jednu regimentu.

Oni tokom svojih igara koriste figure austrijskih i otomanskih vojnika postavljene na model terena oko Petrovaradina. "Ovde nema nikakve fantazije. Članovi tih klubova istražuju istorijske izvore o bici, brojnom stanju, vojnoj taktici, naoružanju, komandnom kadru, zastavama i idu do najsitnijih detalja kao što je boja dugmadi na uniformama", kaže Nenad Šeguljev, koji se bavi istraživanjem Tvrđave i u kontaktu je sa poštovaocima Tvrđave iz inostranstva.

  • Firmaš

    01.04.2013 20:54
    Flešovanje
    Ja jedva da sam čuo nešto o ovome na času istorije (u moje vreme 80-tih), ne znam koliko današnja deca uče o ovoj bitci. Kad gledam decu u kraju, svi veći Srbi od Karađorđa, pa da im kažete kako je najveća bitka na ovim prostorima u stvari bila austro-mađarska pobeda nad turcima, kakav bi to fleš bio u njihovim glavicama.
  • Novak

    01.04.2013 19:55
    ...
    Čitam vest, i prijatno me je iznenadila. Ali neprijatno su me iznenadili komentari... Sve je to ok, i Kosovski boj, i srpsko junaštvo, ali istorija ovog naroda ima mnogo više da ponudi od Kosovskog boja (Kosovski boj, čiji ishod je zapravo nerešen, smatra se porazom jer nije uspeo da spreči prodor Turaka (i ja ga isto tako smatram porazom, a samo mi glupi Srbi slavimo poraze)). Gde je Bitka kod Slankamena 1690.? Za tu isto skoro niko ne zna. A gde su zanimljive informacije tipa: Da se Tatarsko brdo upravo tako naziva jer su tu pred Petrovaradinsku bitku bili stacionirani tatarski odredi, koji su bili il' vazali il' saveznici Turaka? Ni to ne znamo? Sramota... Jeste da su ''crveni'' neku istoriju forsirali, neku branili, ali ona koja se sada uči, mislim da je sasvim objektivna, zahvaljujući dr Radošu Ljušiću. Kome se ne sviđa, nek' nabavi vremeplov pa nek se vrati u prošlost i ispravlja krive Drine... Toliko od mene!
  • semtex

    01.04.2013 18:22
    @- - -
    Takodje sam visoko obrazovan i srednjih godina,a to cime se bavis je sasvim nebitno(bavis se zbog sebe).Taksativno se sve sto se tice srpske istorije spominjalo u skoli za vreme crvenih...sta vise i kosovski boj.E sada koga malo interesuje istorija dolazi do svedocanstava i dokaza falsifikovanja NOB-a koji je forsiran da bi postao "istina".Onaj ko se osloni na osnovno i srednjoskolsko gradivo sto se tice istorije bojim se da nece nista nauciti...osim da valja imati slobodan dan kada igraju fudbal Hrvatska i Srbija...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.