Sporno imenovanje v.d. direktora Pokrajinskog fonda za zdravstvo

Vojvođanski sekretarijat za zdravstvo i socijalnu politiku ocenio je da je Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) nezakonito imenovao vršioca dužnosti direktora Pokrajinskog fonda za zdravstveno osiguranje.

Vojvođanski sekretarijat za zdravstvo i socijalnu politiku ocenio je da je Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) nezakonito imenovao vršioca dužnosti direktora Pokrajinskog fonda za zdravstveno osiguranje.

"UO je poništio javni konkurs i imenovao v. d.  direktora Pokrajinskog fonda za zdravstveno osiguranje, čime je prekršen Zakon o zdravstvenom osiguranju kojim je propisano da se direktor imenuje na predlog nadležnog organa pokrajine", navodi se u saopštenju tog sekretarijata.

Najavljeno je da će od Ministarstva zdravlja biti zatraženo hitno sprovodjenje nadzora nad radom RFZO i pokretanje postupka utvrdjivanja odgovornosti. "Ukoliko se Ministarstvo ogluši o zahtev za sprovodjenje nadzora, Vlada Vojvodine pokrenuće postupak pred sudom za poništaj imenovanja v. d. direktora Pokrajinskog zavoda za zdravstveno osiguranje", piše u saopštenju.

Vlada Vojvodine je u avgustu 2012. predložila Upravnom odboru RFZO da za direktora Pokrajinskog fonda imenuje dr Aleksandra Lažetića, kako bi se što pre imenovao novi direktor fonda, odnosno vršilac dužnosti direktora do raspisivanja javnog konkursa. Upravni odbor RFZO je u septembru obavestio Vladu Vojvodine da je raspisan i sproveden javni konkurs za imenovanje direktora Pokrajinskog fonda i od Vlade Vojvodine zatraženo da razmotri dostavljenu konkursnu dokumentaciju i dostavi predlog za imenovanje.

Vlada Vojvodine je 1. oktobra 2012. godine je predložila Upravnom odboru RFZO da za direktora imenuje kandidata dr Aleksandra Lažetića, ali je uprava RFZO to ponovo odbila, zbog čega je Vlada Vojvodine 24. decembra zatražila hitno okončanje konkursa. Tri dana ranije Upravni odbor RFZO je izmenio Statut fonda, po kojem u slučaju odlaska u penziju, smrti ili imenovanja direktora Pokrajinskog fonda na drugu javnu funkciju Upravni odbor može da imenuje v.d. direktora, ali ne duže od šest meseci.

  • ja

    03.04.2013 05:04
    nista novo
    0v0 je postao novi fazon oko nezakonitog imenovanja direktora....svi poceli da prepisuju iz radosnog detinjstva....sve pametan do pametnog a niko ne odgovara
  • 02.04.2013 21:11
    novosađanka
    Tek će nam ovi doći glave!
  • Mia

    02.04.2013 20:47
    Krsenje zakona, svojevoljno menjanje statuta, krsenje zakona, svojevoljno menjanje statuta...zar ima negde kraja? Izmena Statuta zarad imenovanja v.d. direktora Pokrajinskog fonda predstavlja krsenje osnovnih nacela vladavine prava i sokantno je kako je ovo samo jedna u nizu 'malih', nevidljivih vesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.