Radnici NIS-a strahuju od otkaza

Članovi Nezavisnog sindikata Naftagasa organizovali su protest ispred poslovne zgrade Naftne industrije Srbije (NIS) zbog straha od otpuštanja radnika iz ove kompanije.

Članovi Nezavisnog sindikata Naftagasa organizovali su u utorak protest ispred poslovne zgrade Naftne industrije Srbije (NIS) zbog straha od otpuštanja radnika iz ove kompanije.

Protestu je prisustvovalo oko 200 zaposlenih, koji su tražili da njihovu delegaciju na razgovor primi generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko zbog, kako su naveli, nepoštovanja Zakona o radu i Kolektivnog ugovora prilikom otpuštanja radnika. Pošto ih niko od menadžmenta nije primio, članovi Nezavisnog sindikata Naftagasa rekli su da će naredni protest organizovati ispred Vlade Vojvodine tražeći prijem kod sekretara za rad Miroslava Vasina.

Predsednik tog sindikata Sava Blagojević rekao je da radnici strahuju da će oko 350 radnika koji su ranije premešteni u posebnu službu Administrativno tehničke podrške (ATP) uskoro biti proglašeni tehnološkim viškom, mimo znanja sindikalnih organizacija u NIS-u. Prema njegovim rečima, 21. marta ove godine doneta je odluka o pokretanju postupka utvrdjivanja viška zaposlenih usled organizacionih promena u NIS-u i istog dana rukovodstvo NIS-a donelo je predlog programa rešavanja viška od 321 zaposlenog.

"Odluka je već doneta i prosledjena Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Mi nemamo informaciju da li je predlog programa rešavanja viška zaposlenih Nacionalna služba odobrila i tražimo odgovor", rekao je Blagojević.

On je optužio rukovodstvo NIS-a da je zbog svega ovoga doneta odluka o iseljenju Nezavisnog sindikata iz prostorija u Novom Sadu i da je preneta sva poslovna dokumentacija u Zrenjanin, iako se prostorije svih sindikata nalaze u zgradi NIS-a. "Poslovodstvo NIS-a naložilo je i da se ukinu i obustave članarine za sindikat, da bi jednog momenta rekli da sindikat i nema članove", rekao je Blagojević i najavio da će se sindikat obratiti inspekciji rada i da će se žaliti nadležnom sudu i Ustavnom sudu Srbije.

Blagojević je naveo i da je dobio upozorenje pred otkaz ugovora o radu, ali da ga to neće omesti da nastavi dalje sindikalno delovanje. Iz NIS-a je novinarima najavljeno da će u toku dana biti poslato saopštenje za javnost povodom ovog protesta.

  • Haringa

    27.06.2013 23:30
    nis
    Kod nas je sve moguce, najjace firme idu u propast.
  • Haringa

    27.06.2013 23:23
    Bruka!!!
    te pAre sto se dobiju tih oko 25 000 eura to se brzo potrosi.. ali sta ce da rade ljudi koji imaju troje ili cetvoro dece koji su ih hranili od tih para gde su radili.. Lako je njima iz NIS -a da pricaju oni imaju platu po 5 000 eura mesecnu a oni po 30 000 nije vazno . Neko je radio 30 god i treba mu jos pet godina do penzije oni otpustaju a sad ove sto zaposljavaju rade za 18 000 bruka, Vise ces zaradit ka konobar nego tu
    .. ALI TAKO JAKA FIRMA DA OTPUSTI TOLIKO RADNIKA NE ULAZI MI U GRALU NIKAKO ... NASTA JE OVA ZEMLJA SPALA SVE JAKE FIRME KOJE IMAMO SU PRIVATIZOVANE .
  • 04.05.2013 06:54
    Bivsi naftas
    Sve je to tuzno, i stanje u nis-u i svi ovi komentari, prepucavanja, srpska posla...Al najtuznije je da pomenuti protest vodi sindikat na celu sa Savom Blagojevicem!!!Pa zato i nista nece biti od protesta!!Eto samo toliko.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.