Zoran Đerić novi direktor časopisa "Scena"

Teatrolog Zoran Đerić imenovan je za novog glavnog i odgovornog urednika pozorišnog časopisa "Scena", koji će uređivati sa još osam novih saradnika iz sveta pozorišne umetnosti, saopštila je danas uprava Sterijinog pozorja.
Teatrolog Zoran Đerić imenovan je za novog glavnog i odgovornog urednika pozorišnog časopisa "Scena", koji će uređivati sa još osam novih saradnika iz sveta pozorišne umetnosti, saopštila je danas uprava Sterijinog pozorja.

Đerić je najavio da će ubuduće prioritet u časopisu imati originalni tekstovi domaćih autora, prikazi najznačajnijih festivala, ali i prevodi savremenih dramskih pisaca iz celog sveta koje će uredništvo preporučivati rediteljima za postavke.

On je najavio da će časopis dobiti i novu rubriku koja će podsećati na važne događaje iz istorije nacionalnog teatra, značajne jubileje i istaknute ličnosti u pozorištu.

Upravni odbor Sterijinog pozorja imenovao je novo uredništvo nakon što je prethodni sastav podneo kolektivnu ostavku zbog, kako su naveli u saopštenju za javnost, "neuobičajenog mešanja uprave Sterijinog pozorja u uređivačka pitanja".

Upitan o ostavci prethodnog uredništva časopisa, Đerić je rekao da je logično da se redakcije smenjuju, pogotovo zato što nijedna redakcija nije imala tako dug mandat kao prethodna.

"Pojavljuju se nove generacije i dolazi do smene. Mislim da nova redakcija neće imati smetnje u autonomiji rada, jer dugo poznajem direktora i sve koji ovde rade. 'Scena' će i dalje pratiti dešavanja Sterijinog pozorja i poštovaće svog poslodavca", rekao je Đerić.

Prvi broj časopisa "Scena" koji će potpisati nova redakcija, biće promovisan na Sterijinom pozorju, koje će ove godine biti organizovano od 26. maja do 3. juna.

U redakciji "Scene" naredne četiri godine radiće i dramaturzi Ljubinka Stojanović i Marina Milivojević Mađarev, autorka knjige Sterijinih rukopisa Isidora Popović i umetnička direktorka novobeogradskog pozorišta "Carina" Nataša Milović. Saradnici "Scene" biće i dekan Akademije umetnosti u Banjaluci Luka Kecman, reditelj Jug Radivojević i književnik Miloš Latinović, a kako je najavljeno u rad redakcije uključiće se i stručnjaci iz Rusije, Ukrajine, Francuske, Amerike i regiona.

  • Avesom

    03.04.2013 09:12
    Dobar izbor. Super u vezi sa rubrikom iz istorije. Mislim da će to da radi Isidora, a ko je tako ona će to da rasturi.

    Onima koji nisu upućeni u prethodnoj redakciji su i Pelevićka i Marković bili iz BG-a. A Miki Radonjić je jedan precenjeni lik koji ne bi ništa učinio u životu da ga nije nemilosrdno gurao G17+, a kasnije DS.
  • Urednica dodatka

    03.04.2013 09:10
    Objavila sam tekst o Luki
    Ova redakcija nije teatarski vredna. Prethodna je bila vrh. A Djerić? On je propali kadar svih partija. Luka Kecman je pobegao iz Novog Sada. Otkud on sada u NS u Sterijinom pozorju?
  • 02.04.2013 19:05
    Djeric je sjajan lik, odlicna vest

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.