Napukao spomenik žrtvama Novosadske racije

Deo bronzanog spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije napukao je usled hladnoće, saznaje 021.
Deo bronzanog spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije napukao je usled hladnoće, saznaje 021.

Naime, na desnoj nozi muške fugure primetna je velika naprslina, koja, po svemu sudeći, nije nastala kao rezultat vandalizma, već atmosferskog kolebanja. Kako za 021 kaže Đorđe Srbulović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, eksperti ove institucije će utvrditi stepen oštećenja i u skladu sa tim zatražiti od grada sredstva za restauraciju.

"Obavestićemo Savet za kulturu, a potražićemo od livnica okvirnu profakturu koja će nam reći koliko sanacija može da košta", kaže ovaj istoričar umetnosti.

Srbulović dodaje da je spomenik već nekoliko puta restauriran zbog vandala, koji su kidali slova sa tabli i bacali ih u Dunav. Prema njegovim rečima, Zavod će od grada zatražiti sveobuhvatniju sanaciju spomenika, budući da na table sa podacima o stradalima treba dodati nova imena Novosađana za koje je naknadno utvrđeno da su poginuli u Raciji.

Skulpturu "Porodica", visine četiri metra, izradio je čuveni vajar Jovan Soldatović 1971. godine. (M.S. - miodrag@021.rs)

  • talicni tom

    04.04.2013 16:49
    @marko ns
    .."on jos radi tamo?"
    Ne radi nego odlucuje, "stiti" kulturna dobra koja su nam ostavile prethodne generecije .
    !?!?!?
  • bre

    04.04.2013 07:41
    Pa da, prošle godine je preživelo -30 stepeni, a sada ga je definitivno dokusurilo ovih -5!!!
  • VidoJe

    04.04.2013 07:26
    Kulturna pukotina...
    Od Jogurt revolucije do danas, sve vlasti se utrkuju u što skaradnijem odnosu prema kulturi i umetnosti. Čete primitivaca osvajaju mesta načelnika, članova gradskog veća, ministara, pomoćnika za "ovo" i "ono", primaju enormne plate samo da bi izvršavali partijska naređenja, da bi potpisivali dokumenta koja legalizuju devastaciju društva. Nekada su članovi SKJ donekle imali svest o tome šta znaju a šta ne, pitali kada ne znaju, angažovali umetnike, svakom talentovanom davali atelje, pomagali mlade, otkupljivali im dela... Postoji to sve u dokumentaciji Grada, uzmite i uporedite. Onda su došli "spasitelji" srpstva, koji su se tokom tog "spašavanja" iznenada obogatili, njihov odnos prema kulturi je gotovo tragičan. Oni sede u kičerajem ukrašenim vilama, vlasnici su desetina stanova, zemlje, jahti i nije ih sramota. Umetnička dela i kada kupuju, kupuju "na kilo". Obično dolaze iz nerazvijenijih sredina, za kulturu su čuli, mada nisu sigurni o čemu je reč. Kroz život ih vodi samo finansijski interes. Jednostavno, predugo traje negativna selekcija i pljačka... Pukotina na Soldatovićevom spomeniku žrtvama racije je veoma slikovita ilustracija stanja u našem društvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.