Ukida se učenje stranih jezika u Radosnom detinjstvu

Posle višegodišnje uspešne prakse učenja mališana u Radosnom detinjstvu stranim jezicima, ovaj program se od pre dva meseca u pojedinim grupama ne održava, saznaje 021.
Posle višegodišnje uspešne prakse učenja mališana u Radosnom detinjstvu stranim jezicima, ovaj program se od pre dva meseca u pojedinim grupama ne održava, saznaje 021.

Kako za naš radio kaže jedna od vaspitačica koja je želela da ostane anonimna, učenje stranog jezika je obustavljeno zbog toga što vaspitači više ne dobijaju mesečne stimulacije. "Realizacija programa je podrazumevala svakodnevno izvođenje aktivnosti za šta su vaspitači dobijali mesečnu stimulaciju od 2.000 dinara, za koju roditelji nisu morali dodatno da izdvajaju novac", priča naša sagovornica.

Prema njenim rečima poslodavac je ukinuo isplatu ovih simboličnih novčanih naknada jer kolektivni ugovor koji ih je predviđao više nije na snazi. Nakon toga, deo vaspitača je odlučio da nastavi sa ovim programom, dok su drugi obustavili nastavu dok "Radosno detinjstvo" ponovo ne pokrene isplatu stimulacija.

Nastava se održavala na engleskom i nemačkom jeziku, a trajanje "časova" zavisilo je od uzrasta dece. "Najmlađe grupe u kojima se nalaze trogodišnjaci imaju predavanja od 15 do 20 minuta, dok oni najstariji strani jezik uče između 30 i 40 minuta dnevno", govori naša sagovornica.

"Više nema stimulacija"

Kako je Radiju 021 rečeno u "Radosnom detinjstvu", sam program nije sporan, ali u ovom trenutku njegovo finansiranje nije moguće jer je istekao kolektivni ugovor koji su zaposleni imali sa poslodavcem. Portparolka "Radosnog detinjstva", Ruža Pajantić, kaže za naš radio da vaspitačice nemaju obavezu da drže časove te da, ukoliko ne žele da se bave time, mogu da prestanu.

"Opšte je poznata stvar da stimulacije više ne postoje, jednostavno ih nema. Mi jedva živimo koliko nemamo para, a ne da se stimulišemo međusobno. To je njihova želja i one ne moraju to da rade", objašnjava Pajantić.

Kako je ranije rekao član Gradskog veća za budžet i finansije, Dejan Mandić, Radosno detinjstvo je jedno od javnih preduzeća koje se nalazi u najvećoj dubiozi, a to je stanje koje ne može da se reši u kratkom roku, već će za to biti potreban duži period. Prema njegovim rečima, još veći problem predstavlja ovogodišnji gradski budžet, koji je od prošlogodišnjeg manji za preko dve milijarde dinara. Stoga, javna preduzeća do kraja godine neće moći da računaju na pomoć veću od one koja je planirana budžetom za 2013.

Interesantno je da ovakav program postojao samo u Novom Sadu i da ga je sprovodilo 45 vaspitača. Profesorica Melanija Mikeš koja je osmislila ovaj program za decu predškolskog uzrasta zbog svog doprinosa dobila je članstvo u Evropskoj akademiji nauka.

U početku je obuka vaspitača za ovaj program trajala dve do tri godine, kaže naša sagovornica, a danas taj predmet postoji kao "dodatna edukacija" u Visokoj vaspitačkoj školi u Novom Sadu, te ljudi koji žele time da se bave moraju da polažu dodatnih šest ispita kao vid specijalizacije. (Vuk Kešelj)

  • LOL

    30.04.2013 21:47
    komentar na komentar Prosvetni radnik
    Zaista neznam čemu ste vi to prisustvovali ali sumnjam da se radi o deci iz vrtića i vaspitačicama.Sudeći po vašem komentaru rekla bih da vam dete ne ide u vrtić i da neznate kako isti funkcioniše.Kao prvo deca se ne izvode van objekta i dvorišta i to pravilo važi za sve objekte Radosnog detinjstva.Ja kao roditelj sam prošle godine morala da potpišem pristanak i dozvolu da mi se dete vodi u dvorište kada je lepo vreme, deca nikada ne napuštaju dvorište sem ako se radi o organizovanoj poseti nečemu što opet znači potpisivanje dozvole roditelja.Što se tiče šamaranja, to danas ni jedan vaspitač sebi ne bi dozvolio jer imaju veoma striktna pravila prilikom ophođenja sa decom i jedina kazna koju smeju da primenjuju jeste stavljanje deteta na stolicu za razmišljanje i to na samo 5 min u kontinuitetu.Bila sam prisutna kada je jedna vaspitačica u objektu Novosađanče dobila otkaz jer je podigla glas na neko dete koje je pravilo cirkus, ni manje ni više nego momentalni otkaz. Tako da vaša priča zaista ne pije vodu i nepostoji nikakva šansa da se tu radilo o vaspitačima i deci iz obdaništa.Što se tiče engleskog, nisam ni znala da ima objekata u kojima se uči engleski za vreme boravka u našem objektu postoji samo kao dodatna aktivnost koju moje dete pohađa kasnim popodnevnim satima po ceni od 1000 din mesečno.Engleski predaje vaspitačica koja ima sertifikat da je završila viši stepen engleskog po Oksfordovom programu i veoma smo zadovoljni.
  • prosvetni radnik

    17.04.2013 13:35
    Gde šaljete decu?
    Jutros, oko 10 sati, izvela sam dete na igralište u Nadežde Petrović. Tamo je bila grupa dece iz vrtića, koju su poređali na tri klupe, da sede. Dve starije žene, pretpostavljam negovateljice, su stajale i pušile, a jedna mlađa, vaspitačica, je urlala na tu decu, vitlajući ih za ruke ako neko ne sedi mirno, ili pokuša da krene prema igralištu! Na kraju je išamarala jednog dečkića, srce malo, zalepio je sličicu na lice, ili već tako nešto! Radi se o deci od 4 ili 5 godina! I sad ja treba da moljakam nekog da prime moje dete, da bi ga neka nezadovoljna kučka u safari odelu tukla, jer, bože moj, mala joj je plata, nije ju dobro kresnuo muž, ručak joj je zagoreo... Neka idu malo u privatne vrtiće da nauče posao! Znam da komentar nema veze sa temom, ali krećem odavde!
  • nss

    14.04.2013 14:34
    smesno
    to sta je sve bilo za vreme proslog direktora....to nema ni u naucnoj fantastici,placao je samo sebi bliske ali zato porezi i doprinosi,osiguranje dece itd e tu je rupa,priucene vaspitacice trazilwe vece stimulacije nego ministar prosvete a sve im pomogla pravnica da bi opravdala radno mesto svoje cerke koja radi kao npr strucni saradnik za engleski....ma vazi,pa onda neki roditelji pre podne ne placaju a neki popodne dovode decu od 17 casova i placaju isti program....lud zbunjenog ostavio bora u amanet

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.