Biciklisti-entuzijasti planiraju humanitarne akcije

Osmoro entuzijasta iz nekoliko svetskih zemalja već devet meseci u Novom Sadu uspešno vodi "biciklističku kuhinju", u kojoj građani besplatno, uz kafu i zezanje, popravljaju dvotočkaše.
Osmoro entuzijasta iz nekoliko svetskih zemalja već devet meseci u Novom Sadu uspešno vodi "biciklističku kuhinju", u kojoj građani besplatno, uz kafu i zezanje, popravljaju dvotočkaše.

Kako za 021 kaže Pavel Rogala iz Poljske, koji već tri godine živi u Novom Sadu, biciklizam je način života, a Novi Sad je idealan grad za vožnju.

"Meni, posebno tokom proleća i leta, bicikl ne predstavlja samo prevozno sredsvo, već svojevrsni lajfstajl. Bicikl je sjajna stvar – ne razmišljaš kad imaš bus, koliko novca ti treba za taksi, samo sedneš i svugde stižeš za pet minuta", kaže Pavel na skoro savršenom srpskom jeziku.

Budući da su svi uključeni u projekat "Culture exchange" volonteri, profit koji donese prodaja “custom made” bicikala i prihodi sa šanka, biće doniran u humanitarne svrhe, pa će novac i bicikle dobiti novosadske ustanove koje rade sa ugroženim socijalnim grupama. Prema njegovim rečima, svaka pomoć za aktivnosti ove nesvakidašnje skupine je dobrodošla, a odnedavno planiraju i otvaranje još jedne podružnice.

"Još uvek ne znamo da li će to biti Beograd, Grac ili Zagreb, ali želimo da dobra iskustva iz Novog Sada proširimo dalje, i uključimo nove ljude u ovu priču. Za to nam je potrebna pomoć, pošto većinu stvari koje radimo, radimo besplatno", navodi on.

Želite li da bicikl dobije ime po vama?

Cilj im je prikupljanje 15000 evra za još jedan ovakav projekat, pa pozivaju sve one koji mogu da pomognu, da uplate novac na njihov račun. Pavel objašnjava da je svaka pomoć dobrodošla, pa će ljudi koji nemaju novca da uplate velike donacije biti simbolično nagrađeni.

"Nazvaćmo kafu ili ručno pravljeni bicikl imenom donatora, zahvaliti se putem sajta, ima mnogo načina. Želimo da uključimo ljude u sve to, da budu deo samog projekta", navodi Pavel, i dodaje da će kompanije koje se budu uključile zauzvrat dobiti puno prostora za reklamu.

Novosađanka Sanja Anđelković, koja sarađuje sa "Culture exchange" planira da sa Engleskinjom Anom Paudril krene na biciklističko putovanje u Italiju, sa ciljom da prikupe dovoljno novca za izgradnju kuće za jednu Romkinju beskućnicu, koja se nedavno porodila po drugi put.

Oni poručuju da će nastaviti sa organizacijom radionica u kojima Novosađani mogu da nauče kako se popravljaju delovi bicikala, kao i kako se dvotočkaši prave. Zainteresovani mogu čak i da se jave da učestvuju u sportskim manifestacijama, poput interesantne igre "bike polo". (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • rista biciklista

    09.04.2013 09:03
    pusta želja
    da nam je više ovakvih pozitivnih ljudi...
    gde bi nam bio kraj?!

    sve najlepše bici kuhinji i u narednom periodu!
    živeli drugari!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.