Dežurna pedijatrija izdaje "bele" recepte uz koje se plaća puna cena leka

Otkako su noćna dežurstva pedijatrije prebačena iz nadležnosti Doma zdravlja u Zavod za hitnu medicinsku pomoć, pedijatri roditeljima bolesne dece izdaju takozvane "bele" recepte, uz koje se plaća puna cena leka.  
Otkako su noćna dežurstva pedijatrije prebačena iz nadležnosti Doma zdravlja u Zavod za hitnu medicinsku pomoć, pedijatri roditeljima bolesne dece izdaju takozvane "bele" recepte, uz koje se plaća puna cena leka.

 

Član Gradskog veća za zdravstvo dr Petar Novaković kaže da je u pitanju zakonska i redovna procedura prema kojoj funkcionišu sva lekarska dežurstva.

"Noćno dežurstvo je samo za hitne slučajeve, a to podrazumeva da se ne izdaju recepti. To je pregled da se proceni da li treba hitna terapija ili ako se proceni da dete mora biti hospitalizovano onda se upućuje u Dečju bolnicu. Ukoliko nema razloga za prijem u bolnicu dete se upućuje da se javi svom izabranom lekaru na dalje pretrage", objasnio je Novaković, a prenosi Dnevnik.

Naime, samo izabrani lekar može da propiše lek na recept koji je besplatan, odnosno u okviru obavezne zdravstvene zaštite dece.

Novaković dodaje da su često roditelji dovodili decu u noćno dežurstvo kako bi izbegli dnevne gužve u ambulanti.

  • Rob

    05.04.2013 17:55
    @Dezurna Sluzba
    "Vase dete se leci kod svog pedijatra cesto od rodjenja. U takvom kartonu stoji sve od cega je ikad bolovao, njegov lekar zna od cega mu familija boluje (nasledje), zna na koje je lekove dosad dobro reagovao, na koje ne (sto je vazno u svakom sledecem lecenju), prosto zna mnogo vise od dezurajuceg lekara koji vam vidi dete prvi put"
    Pedijatar blage veze nema od cega je moje dete bolovalo, od cega mu familija boluje, na koje lekove je kako reagovalo, bez obzira da li ga vidi 1. ili 534. put. Zbog toga postoji "karton" u kompjuterskom sistemu koji pogleda isto kao sto bi trebao i dezurni lekar...
  • PAMETNJAKOVIĆ

    05.04.2013 08:38
    Vrh gluposti
    Pitam ove pametnjakoviće koji komentarišu bezobrazluk odraslih koji koriste dežurne ambulante a u ovom tekstu su problem deca zato ih pitam kao i ovog stručnjaka Novakovića šta kad se dete razboli u petak popodne a izabrani lekar radi tek u ponedeljak popopdne jer treba skoro tri dana da dete bude bez terapije. Bože mili pa mi postajemo sve veći kreteni kad i o ovome mora da se vodi polemika. Neka neko konačno u ovoj državi planira i pripremi unapred nešto kako valja a ne da prvo preseče pa onda popravlja. Dajte šansu ljudima koji imaju nešto uglavi a ne politički podobnima bilo da je u pitanju zdravstvo,školstvo ili čišćenje ulica, dosta je više ovih što se uče na funkcijama sa danom radnog iskustva.
  • Novosađanin

    04.04.2013 15:37
    Sve se znalo, ali se ćutalo
    Gospodine Novakoviću, nemojte se više brukati i davati izjave.Vi ste direktno učestvovali i najodgovorniji ste za realizaciji prebacivanja noćnog dežurstva iz DZ u Zavod za HMP.Zakon o zdravstvenoj zaštiti dozvoljava mogućnost da noćno dežurstvo obavlja DZ a samim tim i da se pišu recepti. Hitna terapija se daje u vidu antibiotika u slučaju upale uva pa makar se upala javila u noćnim satima.Sada dežurni pedijatar uskraćuje pravo izdavanja recepta bolesnom detetu. Od početka ideje da pedijatri rade u Zavodu za HMP protagonisti znali da će svojom odlukom uskratiti zdravstvenu pomoć koja je preko 30 godina dobro funkcionisala, ali su mudro ćutali. Ovo je tek početak muka roditelja i dece, jer će pored recepata i po uputnice za laboratorijski pregled ujutro morati da idu kod izabranog pedijatra.
    Treba jasno reći da pedijatri iz DZ već skoro mesec dana rade u Zavodu a imaju i dalje ugovor sa DZ.Zbog haosa koji je nastao, videći da su dobijali lažna obećanja o „dobroj organizaciji“, nekoliko pedijatrijskih sestara se vratilo u DZ jer su videle kako sve funkcioniše a izgledno je da će se i nekoliko pedijatara vratiti.Kakav je haos vidi se da je pre neke noći pedijatar dežurao u ambulanti za odrasle.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.