Poštanska štedionica preuzima klijente RBV

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak kojim su stvoreni uslovi da Razvojna banka Vojvodine (RBV) i Banka Poštanska štedionica zaključe ugovor o preuzimanju dela imovine i dela obaveza, koji predviđa preuzimanje klijenata RBV od 8. aprila.
Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak kojim su stvoreni uslovi da Razvojna banka Vojvodine (RBV) i Banka Poštanska štedionica zaključe ugovor o preuzimanju dela imovine i dela obaveza, koji predviđa preuzimanje klijenata RBV od 8. aprila.

Zaključak je donet radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema i pozitivnim mišljenjem Narodne banke Srbije, a ovim ugovorom će svi deponenti RBV - oko 70.000 građana, preduzetnika, malih, srednjih i velikih kompanija i javnih preduzeća od ponedeljka postati klijenti Banke Poštanske štedionice i nastaviće da slobodno raspolažu svojim novcem.

To je u skladu sa Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka, saopštila je Vlada Srbije.

Vlada se u donošenju ove odluke rukovodila osnovnim principima rešavanja problema u bankarskom sektoru, koji podrazumevaju održivost rešenja, minimum troškova za poreske obveznike i očuvanje finansijske stabilnosti.

Banka Poštanska štedionica preuzeće oko 17,5 milijardi dinara ukupnih depozita RBV zbog čega će, usled nedostajuće kvalitetne imovine, oko 6,3 milijardi dinara biti pokriveno novim obveznicama Pokrajine Vojvodine (78,11 odsto) i Republike Srbije (21,89 odsto), što je i predviđeno decembarskim sporazumom između Vlade Srbije i AP Vojvodine.

Sindikat zaposlenih Razvojne banke Vojvodine (RBV) "Virtus" juče je od nadležnih zatražio zvanične informacije o tome kakav će biti socijalno-ekonomski status 528 zaposlenih u toj banci, uoči njenog skorog zatvaranja.

U saopštenju te sindikalne organizacije, članice Ujedinjenih sindikata Srbije, ističe se nezadovoljstvo zaposlenih u RBV, jer do sada imaju samo nezvanične informacije o potencijalnim rešenjima ključnih pitanja transformacije te banke i njihovog statusa, poput onih o isplati otpremnina i ostalih naknada koje imaju po zakonu.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela i odluku da minimalna zarada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period mart - decembar 2013. godine iznosi 115 dinara po radnom času, navedeno je u saopštenju.

  • Nikola

    10.04.2013 11:13
    Postanska Stedionica
    Stvarno ne razumem ja u banku odem jednom u dve godine otkako sam otvorio racun sve mi salju na kucnu adresu cekove kartice .
    Kada mi je potreban kes odem u najblizu postu i naravno bez provizije podignem novac .
  • Milos

    10.04.2013 11:08
    Re Kamenica
    Otvorite racun u Banci postanskoj Stedionici a novac uplate ,placanje racuna mozete u najblizoj Posti da podizete bez provizije .
    Sta ce vam banka
  • Kamenica

    06.04.2013 09:44
    Želimo banku u Kamenici
    Prva banka koja je otvorena u Sremskoj Kamenici bila je Metals banka. Svi smo bili srećni, jer, konačno, više nismo morali zbog svake uplate ili isplate da trčimo u Novi Sad. Pre nekoliko godina otvorila se i Intesa. Kamenica je mesto koje raste, pa je samim tim rastao i broj klijenata banke Intesa i broj klijenata Metals banke (zlom srećom preimenovane u RBV). Sada se RBV ugasila i cela Kamenica je pala na Intesinu filijalu u koju mogu da uđu najviše dva čoveka, a da ne stoje jedan drugom na glavi!!! Hajde, poslovne banke, otvarajte filijale u Kamenici!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.