Vučević: "Novi Sad neće podržati Deklaraciju o zaštiti Vojvodine"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najoštrije je osudio Deklaraciju o zaštiti Vojvodine i smatra je "zloslutnom po budućnost AP Vojvodine, Novog Sada i svih građana koji žive na severu Srbije".

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najoštrije je osudio Deklaraciju o zaštiti Vojvodine i smatra je "zloslutnom po budućnost AP Vojvodine, Novog Sada i svih građana koji žive na severu Srbije".

"U kuhinji onoga što je ostalo od Demokratske stranke još uvek se služe istim receptima drske provokacije i narušavanje stabilnosti u državi, u trenucima kada se cela Srbija suočava sa jednom od najtežih odluka u svojoj novijoj istoriji", kaže gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, Grad Novi Sad nikada neće podržati uvod u otcepljenje Vojvodine, niti će dozvoliti da bude zloupotrebljen zarad ličnih interesa Bojana Pajtića i Demokratske stranke.

DS: Vučević zloupotrebljava funkciju

Novosadski odbor Demokratske stranke optužio je Vučevića da je zloupotrebio funkciju optužujući Vladu Vojvodine za separatizam. Oni smatraju da se izjavom gradonačelnika krše osnovni principi vladavine prava i zloupotrebljava ime grada Novog Sada i funkcija koju on trenutno obavlja za obračun sa političkim neistomišljenicima.

"Gospodin Vučević nema pravo da u ime svih Novosađana i Novosađanki iznosi političke stavove koji nemaju veze sa nadležnostima koje mu zakon daje kao gradonačelniku, već to može da čini samo u svoje ime, i u ime stranke kojoj pripada, shodno funkciji koju u stranci zauzima", navodi se u saopštenju demokrata.

Pajtić: "Upozorenje na primenu Ustava"

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić najavio je da će pokrajinski parlament u sredu doneti Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, jer "velika većina građana jasno vidi da se ta prava ne poštuju i povređuju".

"To najdirektnije utiče na interese građana Vojvodine. Narušavaju se i ranije stečena prava, što je nezabeleženo u modernoj evropskoj praksi. Deklaracija će ozbiljno upozoriti na to da nepoštovanje načela autonomije, ustavnih i zakonskih rešenja, slabi pravnu državu i evropsku demokratsku praksu. Time se ugrožavaju stabilnost i normalno funkcionisanje odgovorne države", poručio je Pajtić.

Dodao je da sadašnja republička vlast "mora imati snage da podnese teret pogubne politike na Kosovu devedesetih godina" i da "mora steći snage da donese teške, ali dalekosežne odluke". "Ali, Vojvodina ne sme biti poligon na kojem će se iskaliti bes i frustracija zbog iznuđenih i nepopularnih poteza. Skupština Vojvodine neće pristati na to da se Vojvodina i prava njenih građana svedu na neku neobaveznu formu, poput nevladine organizacije, lovačkog ili ribolovačkog društva", naveo je Pajtić.

SNS: Ovo nije pravi trenutak za Deklaraciju

Srpska napredna stranka usprotivila se donošenju Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, jer je to najgori trenutak po državu Srbiju "čije državno rukovodstvo ulaže ogromne napore na očuvanju državnog jedinstva".

"Vlada Vojvodine i Bojan Pajtić pažljivo su birali trenutak za podnošenje Deklaracije i izabrali dan u kojem država mora definisati svoju strategiju oko Kosova i Metohije", rekao je potpredsednik SNS-a Igor Mirović.

On je poručio da tekst Deklaracije obiluje proizvoljnim kvalifikacijama i zamenama teza o navodnoj ugroženosti Vojvodine i predstavlja pokušaj Vlade Vojvodine i Bojana Pajtića, da trinaestogodišnju vladavinu prepunu neuspeha i zloupotreba predstave u novom svetlu, izbegavajući u potpunosti političku i svaku drugu odgovornost za stanje u kojem je danas Vojvodina.

"SNS poziva sve političke stranke i građane Vojvodine, da snažno, političkim sredstvima odgovore na tekst Deklaracije i ukažu na potrebu očuvanja državnog jedinstva, Ustava i zakona u našoj zemlji", kazao je Mirović.

DSS:"Novi ultimatum iz Novog Sada za razbijanje zemlje"

Demokratska stranka Srbije smatra da najava vojvođanskog premijera "predstavlja novi ultimatum za razbijanje zemlje".

"U trenutku kada je Srbija izložena ogoljenim pretnjama i ucenama EU, umesto da sve stranke i cela zemlja brane pravo Srbije da zaštiti svoje međunarodno priznate granice, Pajtić je izabrao taj trenutak da iznutra ruši Srbiju", naveo je portparol DSS Petar Petković u saopštenju.

Prema njegovom mišljenju, "potpuno je očigledno da je reč o sinhronizovanom spoljnom i unutrašnjem udaru na Srbiju" i da je Pajtić "poluga spoljnih sila za unutrašnju destabilizaciju Srbije".

 

Komentari 180

  • pera kojot

    12.04.2013 13:52
    Dinaroidi vratite se nazad na planinu i tamo mitingujte! Kosove je na jugu zemlje, idite tamo pa branite Srbiju, a ne opet u Novom Sadu!!!
  • 12.04.2013 13:49
    pera kojot
    Ko je taj vucevic? Ko njega sta pita!!! Postavio ga tata za gradonacelnika!
  • Redakcija 021

    09.04.2013 12:30
    @Totalius
    @ Totalius
    Molimo vas da nam se javite na mejl radio021@021.rs kako biste nam dali više informacija o onome što ste napisali u komentaru, kako bismo detaljnije istražili taj slučaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.