Farkaš: Romi sakupljači zapostavljeni i diskriminisani

Predstavnici Sindikata sakupljača sekundarnih sirovina "Solidarnost" iz Novog Sada izjavili su danas da su Romi koji se bave ovim poslom zanemareni, isključeni iz donošenja odluka i da o njima važe predrasude koje nisu tačne.
Predstavnici Sindikata sakupljača sekundarnih sirovina "Solidarnost" iz Novog Sada izjavili su danas da su Romi koji se bave ovim poslom zanemareni, isključeni iz donošenja odluka i da o njima važe predrasude koje nisu tačne.

Predstavnik Sindikata Ištvan Farkaš rekao je na konferenciji za novinare da o sakupljačima sekundarnih sirovina važi mišljenje da su neobrazovani, neradnici i korisnici socijalne pomoći, odnosno "štetočine". "Tvrdim da među prikupljačima 95 odsto ljudi ima završenu osnovnu školu, skoro 50 odsto ide ili je završilo srednje škole, a čak par stotina na nivou države i nekoliko desetina u Novom Sadu je počelo da studira ili su čak završili fakultete", rekao je Farkaš.

On je naglasio da, prema njegovim saznanjima, svega 30 odsto sakupljača prima socijalnu pomoć, te da većina radi sve poslove koje može da nađe, od sezonskih, trenutnih, pa do zanatskih. "Prikupljači će možda morati da odvedu svoju decu na kontejnere, ali im neće dozvoliti da prose i kradu, jer cene svoje sugrađane, pa čak ne žele ni socijalnu pomoć da ne bi time doveli u opasnost njihov džep", rekao je Farkaš.

On je rekao da je Sindikat proteklih godina pisao svim relevantnim institucijama i nudio saradnju prilikom donošenja odluka, organizacije rada sakupljača i njihovog položaja, ali da nikada nisu dobili odgovor. "Mnogo organa vlasti, nevladinih organizacija i pojedinaca danas žive od reciklaže kao biznisa, međutim sakupljači su isključeni iz tog procesa iako su prva karika u njemu. Kada se donose, primenjuju i zarađuje od tih odluka sakupljači se ništa ne pitaju", istakao je Farkaš.

Povodom današnjeg Svetskog dana Roma, predstavnici Sindikata su organizovali i protestnu šetnju po ulicama Novog Sada pod nazivom "I mi smo tu – vi amen sam kate", čiji je cilj da se skrene pažnja i podigne vidljivost problema ove grupacije.

  • mlada vojvođanka

    11.04.2013 08:22
    katastrofa!
    bežteeeeeeeeee ljudi...počelo tabanje i oko ovih radnih mesta...totalni raz*ebaus!...
  • 09.04.2013 10:10
    @@Sava
    O cemu pricas, covece? Mislis, ako budale prljaju grad, onda i ;;sakupljaci;; treba da prljaju? Jako ti je lepa logika. Niko nema nista protiv sakupljaca kao ljudi, ali imamo jako protiv neorganizovanosti, bolimelakatzacistocu stava, razvaljivanja tudje imovine. Kada se gospoda sakupljaci pocnu ponasati civilizovano, onda cemo ih i ceniti. A dotle, Savo, ti placi...
  • Milos

    09.04.2013 08:58
    Juče sam prisustvovao situaciji u kojoj su dva "sakupljača" razvalila PET kontejner i potrpala sve u njihov džak. Tako da...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.