U petak protest pred Banovinom zbog deklaracije

Više vojvođanskih udruženja najavilo je za petak pred Skupštinom Vojvodine protest protiv "separatizma".

Više vojvođanskih udruženja najavilo je za petak pred zgradom Banovine protest protiv donošenja Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, koju su označile kao "separatističku".

Portparol udruženja Treća Srbija Sava Stambolić pozvao je pokrajinsku vlast da podnese ostavku, upozorivši da njegovo udruženje "neće dozvoliti da se u Vojvodini ukoreni separatizam".

"Pozivamo vlast u Vojvodini da na izborima proveri svoj legitimitet", rekao je Stambolić i dodao da se nada da će pokrajinsko rukovodstvo "shvatiti kakvu su grešku napravili".

Udruženja građana "Ravnica srpska" i "Ujedinjena omladina srpska" najavile su protest za petak, a podršku su najavili i Udruženi sindikati Srbije "Sloga".

Mirović: Okupljanje demokratski vid protesta

Predsednik Saveta za Vojvodinu SNS Igor Mirović je rekao da će se ta stranka pridružiti nevladinim organizacijama i sindikatima koji u petak organizuju miting na kome će izraziti svoje neslaganje sa Deklaracijom. "Deklaracija je politički pamflet i radi se o opasnom dokumentu koji ima notu separatizma i koji ugrožava državne interese Srbije", kazao je Mirović.

On je kazao da Deklaracija ima dva cilja. Jedan je, kako je istakao, da sakrije istinu o Vojvodini, a drugi da oteža pregovarački položaj Srbije u pregovorima sa Briselom o čemu, kako je kazao, svedoči i to da je Deklaracija doneta u najtežem trenutku u kojem se Srbija nalazi. "Na sastanku Kolegijuma skupštine Vojvodine na kojem su bili predstavnici svih stranaka u pokrajinskom parlamentu saznali smo da je za tekst Deklaracije znala samo Demokratska stranka, a da o njemu, osim predstavnika opozicije, ništa nisu znale ni stranke koje sa DS učestvuju u vlasti", rekao je Mirović.

DSS: Ostavka Pajtića i vanredni izbori

Potpredsednica DSS Sanda Rašković Ivić najavila je učešće te stranke na protestu "Stop razbijanju Srbije", zatražila ostavku Bojana Pajtića i ocenila da je protest prilika da se stvori nacionalni i građanski blok protiv "daljeg raspada i rasturanja države Srbije". Rašković Ivić je rekla da su najava usvajanja deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine teška ekonomska situacija u pokrajini i "ogroman kriminal" razlozi za učešće na protestu.

"Ovaj narodni skup i ova situacija je prilika da se stvori jedan nacionalni i gradjanski blok protiv daljeg raspada i rasturanja Srbije", rekla je Rašković Ivić i dodala da Pajtić treba da podnese ostavku i da se raspišu pokrajinski izbori.

Protest će početi u 17h.

Komentari 359

  • vojvođanin

    15.04.2013 19:07
    vojvodina nije krava muzara!!!
    Anonimus - Мађарица
    To je lepo što si solidarna i da si naučila ćirilicu i sve to, i to je istina da imamo sva prava, samo što to ne shvataš da tu je problem sa time da mi vojvođani hranimo srbiju, i sav novac dajemo beogradu a oni što nama vrate je minimalno. Nama je sve skuplje i strožije naplaćeno naspram južnijeg dela, iako bismo trebali da budemo najnapredniji deo države. sve se vuče za Bg. nama pozatvaraju firme, pa ih otvore opet južnije. radi primera, Pionir u Subotici je osnovan i oduvek je bio simbol jake Subotičke industrije, (naravno pored Servera, Novembra, Zorke, Azotare itd.) kupljen je od strane Beograda i sad spremaju zatvaranje fabrike u subotici, i pretvoriti je u magacin a da u prokuplju bude jedina proizvodna fabrika, pa gde je tu pravda, pitam se ja? narod od svojih para sagradio firmu da imaju gde raditi a sad se to prodalo za sitne pare i prebacuje na jug.. Ne želim samostalnu državu, već bolji život, i bolju budućnost. ali ako Beograd ne promeni stav prema vojvodini, i njenom iskorišćavanju to će biti na kraju da ćemo se odcepiti zbog toga, i za svoje dobro, a ne zato što mrzimo nekog
  • 15.04.2013 10:18
    30000 Vojvodjana .

    Ovo se zove skup a ne ono.
  • Narodnjak

    13.04.2013 21:19
    Pobogu ljudi,
    Ako se vojvodina odvoji, ode cela Srbija, okolne drzave ce da podele i pripoje teritorije a ovi koji su mislili da mogu da vladaju ce se kriti po katakombama, a srpskoga naroda vise nece biti...
    Sta se desilo zdravom razumu, znam da nismo najaci, ali spustimo ruku,kazemo: NEMOZE vise ovako. Bice tako, tako i tako, THE END

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.