FTN dobio dozvolu za izdavanje energetskih pasoša

Fakultet tehničkih nauka dobio je od republičkog Ministarstva građevine i urbanizma ovlašćenje za izdavanje energetskih pasoša za sve novoizgrađene objekte.
Fakultet tehničkih nauka dobio je od republičkog Ministarstva građevine i urbanizma ovlašćenje za izdavanje energetskih pasoša za sve novoizgrađene objekte.

FTN je ovim postao jedna od nekoliko kuća koje imaju pravo da provere nivo energetske efikasnosti određenog objekta i da na osnovu rezultata izdaju odgovarajući pasoš.

Kako za 021 kaže profesor na FTN Vlasta Radonjanin, postoji tačno definisana skala kojom se energetska efikasnost meri, na kojoj je A+ najviša, a G najniža ocena.

"A i A+ su ocene koje se dodeljuju najkvalitetnijim zgradama, koje troše najmanje energije. Naša država je propisala ono što je standard i u Evropi, a to je da sve što se projektuje mora da ispuni najmanje klasu C. To se odnosi na sve, pa je energetski pasoš neophodan da bi bilo koji poslovni ili stambeni objekat dobio upotrebnu dozvolu", objašnjava Radonjanin.

Prema njegovim rečima, država je još ranije ovlastila određeni broj stručnjaka da projektuju elaborate o energetskoj efikasnosti, a energetski pasoš je zvanična potvrda koja garantuje da objekat ispunjava energetske standarde i u kojoj meri.

"Za sada u našoj zemlji ne postoji striktna obaveza da moraju da se rade ispitivanja na samom objektu, ali ako neke stvari ne mogu da se utvrde samo na osnovu projekta i analize dokumentacije, onda se izlazi na lice mesta i vrše se ispitivanja. To uključuje termičku kameru, senzore za merenje protoka toplote, za zaptivenost i druge metode kojima se efikasnost utvrđuje", priča Radonjanin.

FTN je prva naučna i obrazovna institucija u Srbiji koja je uvela specijalističke akademske studije Energetske efikasnosti u zgradarstvu, pre dve godine, kako bi na vreme upoznala studente sa najnovijim svetskim trendovima, što je između ostalog podrazumevalo i dodatno usavršavanje predavača i istraživača.

Takođe, pasoši će sadržati podatke o karakteristikama objekta, troškovima grejanja, hlađenja, gubicima energije kao i mogućim uštedama. Kategorija pasoša će direktno uticati na cenu nekretnine na tržištu. (V. K.)

  • Maja

    11.04.2013 07:22
    Super vest!
    Vau, strava. Nadam se da će sve dobro da funkcioniše. Bilo bi odlično da se objavljuje ko dobija pasoše...
  • @Душан

    11.04.2013 06:34
    Па сад кад су "бизнисмени" изградили "својим" новцем гомилу квази шарених зграда и узели добре паре за станове, закон може да дође на снагу.
  • Asistent

    11.04.2013 06:07
    Dr
    E stvarno, pasose ce da izdaje Radonjanin koji je u svakoj corbi mirodjija. A potpisivace ih verovatno DR (Doroslovacki Rade), ne znam da li na FTN-u ili u SUP-u, svejedno...Da prvi april nije prosao bilo bi mi jasno, ovako je zalosno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.