Pastor poziva na smirivanje situacije

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor apelovao je na Vladu Vojvodine da odustane od Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, a na organizatore sutrašnjeg protesta da odustanu od "uličnog politiziranja" i da se vrate u institucije sistema.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor apelovao je na Vladu Vojvodine da odustane od Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, a na organizatore sutrašnjeg protesta da odustanu od "uličnog politiziranja" i da se vrate u institucije sistema.

"Apelujem i molim da pokrajinska vlada odustane od ideje da se ovaj dokument nadje na dnevnom redu prve sledeće sednice Skupštine Vojvodine. Jedino tako možemo stvoriti uslove za kompromis i za poboljšanje dokumenta, da razgradimo zidove nepoverenja. Apelujem i da se rešenja ne traže na ulici, jer znamo da su posledice svenarodnih mitinga užasno bolne i dugoročne. Moramo se vratiti u institucije sistema", rekao je Pastor.

Dodao je da je nakon sednice kolegijuma šefova poslaničkih grupa u Skupštini Vojvodine u utorak, 9. aprila, bio ubedjen da su tenzije spuštene i da će se naći put za rešenje u okviru institucija, odnosno u skupštinskom Odboru za ustavno-pravna pitanja. "U poslednjih 36 sati stvari su se otrgle kontroli i uzele drugačiji tok, koji mene lično zastrašuje. To je tok u kome svi samo mogu gubiti a teško da će neko nešto dobiti", poručio je Pastor. On je rekao da je Vlada Vojvodine "na prepad, iznenada" plasirala Predlog deklaracije koji je dosta problematičan u nekim elementima.

"Dokument je proizveo čitavu lavinu sukobljavanja. Sama koncepcija dokumenta je veoma problematična, jer meša ustavno-pravne principe i upravne odbore nekih preduzeća. A šta tek reći o tome da u Predlogu deklaracije piše da su problem počeli 2012. godine. A šta je onda bilo 2008. godine, zašto smo bili uskraćeni za Zakon o javnoj svojini, zakon o finansiranju nadležnosti, zašto devet godina nismo ni sa jednim predlogom zakona ušli u procedure u republičkom parlamentu", kazao je Pastor.

On je ocenio da je to postalo povod za borbu za vlast i za ulično politiziranje. "Zar je moguće da nam se to dešava 2013. godine? Zar je moguće da makar koliko deklaracija bila problematična da se stvara atmosfera linča, kroz plakate, društvene mreže i novinske naslove. Zar je moguće da se opet govori o ustašama, separatizmu i otcepljenju. Nije valjda da će uvek tako biti kada god potegnemo pitanje prava Vojvodine?", upitao je Pastor.

  • 11.04.2013 19:33
    Ko je od svih nas
    procitao deklaraciju?
  • ZoranNS

    11.04.2013 13:45
    Uvek će tako biti, separatizam, ustaše,
    Uvek će tako biti, separatizam, ustaše, mađarski fašisti, su fraze kao zamena za istinu, Srbija nema druge argumente nego ulicu, tako je to bilo 89. tako je to i danas.
  • Anti Bot

    11.04.2013 13:21
    posle petka dođe subota
    Ljudi u subotu je lep dan za šetnju mogli bi kejom lagano. Šetnjom protiv SNS histerije :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.