FOTO,VIDEO: Održan miting protiv Deklaracije

Miting protiv Deklaracije o zaštiti prava Vojvodine, organizovan ispred zgrade Vlade Vojvodine, kojem je prisustvovalo više od pet hiljada ljudi, završen je bez incidenata.
Miting protiv Deklaracije o zaštiti prava Vojvodine, organizovan ispred zgrade Vlade Vojvodine, kojem je prisustvovalo više od pet hiljada ljudi, završen je bez incidenata.

Igor Mirović, predsednik Saveta Srpske napredne stranke za Vojvodinu poručio je pokrajinskom premijeru da podnese ostavku i raspiše vandredne izbore u Vojvodini.

"Narodno raspoloženje je očigledno, a narodni gnev nećete moći da kontrolišete ponašajući se kao diktator. Očekujemo povlačenje Deklaracije i slobodne izbore", kazao je Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je jedina deklaracija koja je potrebna ta ta je "Vojvodina uvek bila, i biće u Srbiji".

Na početku skupa, posle intoniranja himne, okupljenima se obratio portparol Treće Srbije Sava Stambolić, nakon koga je podršku skupu sa govornice pružio i predsednik Studentskog parlamenta Novosadskog univerziteta Boris Novaković.

Nakon njega, na binu je izašao predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić, koji je zatražio povlačenje tahteva za donošenje Deklaracije za zaštitu Vojvodine, i poručio "živela Srbija".

 

Skup je podržao i lider benda "Riblja Čorba" Bora Đorđević, ali budući da on nije došao na skup, organizatiori su pustili pesme "Neću da budem član mafije" i "Pogledaj dom svoj, anđele".

Potpredsednik Treće Srbije Miroslav Parović poručio je da je "vreme da Pajtić leti sa vlasti, tamo gde je otišao njegov tata Boris Tadić".

Nikola Ćirović, ispred Narodnog pokreta "Dinara-Drina-Dunav", izjavio je kako treba "zaustaviti formiranje veštačke nacije - Vojvodina".

Nakon njega, na binu je izašao potpredsednik Pokrajinskog odbora Pokreta socijalista Bojan Torbica, koji je rekao da "pokrajinska vlast broji poslednje dane svog mandata".

Vanja Vučenović, predsednik Izvršnog odbora Nove Srbije za Vojvodinu kazao je da je Deklaracija "uvod u rasparčavanje Srbije po kosovskom receptu".

Okupljeni su nosili zastave Srbije, Nove Srbije i SPS-a, kao i brojne transparente.

Miting su organizovale stranke i sindikati koji se protive Deklaraciji, koju predlaže DS, a na njemu su učešće najavili SNS, SPS i DSS. Okupljanje se organizuje pod sloganom "Stop razbijanju Srbije".

Više od 50 autobusa pristalica SNS iz Sombora, Beograda, i drugoh gradova bilo je parkirano na Keju, a još autobusa je pristizalo sa svih strana.

Miting je protekao mirno, bez incidenata.

U Deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, čiji je tekst objavljen u javnosti, navodi se da je autonomija "istorijsko i prirodno pravo građana vojvodine", a da su nesporazumi sa Beogradom počeli prošle godine kada je republička vlada na neustavan način počela da raspolaže vojvođanskom imovinom. U tom dokumentu se pozivaju republički organi i institucije da zajedno sa pokrajinskom administracijom i predstavnicima lokalnih samouprava, uz jačanje međusobne saradnje, unaprede nivo poštovanja propisanih procedura, kao i nespornih prava i obaveza.

Skupština grada Novog Sada će, na sednici 16. aprila, razmatrati Predlog zaključka povodom Inicijative predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića za donošenje Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne Pokrajine Vojvodine, saopštio je Sektor za informisanje pri gradskoj skupštini. To je, kako je najavljeno, jedina tačka dnevnog reda 13. sednice koja bi trebalo da počne u podne.

Prema proceni policije, na skupu je bilo 30.000 ljudi.

Komentari 297

  • Kriket

    17.04.2013 11:26
    Pa da, kada voliš Kosovo onda si patriota a kada voliš Vojvodinu onda si separatista.
  • Boxy

    17.04.2013 07:05
    ako smo braća, kese nam nisu sestre
    Vidim da je dovoljno samo upotrebiti magičnu reč separatizam, pa da se Srbima sa desne strane Dunava dgne kosa na glavi i da ih opet, kao beslovesne, neki novi "diktatori u pokušaju" upregnu u nekakve nove "antibirokratske revolucije". Separatizam u Vojvodini ne postoji. On je izmišljotina ovih što ne umeju ništa novo da stvore, pa narodu prodaju "m... za bubrege". Svi ovi što se bune što Vojvodina više neće da trpi nekorektan odnos Beograda imam jedan predlog : Hajde da vi koji smatrate da smo separatisti, svoje mesečne prihode uplaćujete na moj tekući račun, a ja ću vam po redu i zakonu (onako kago ga ja (čitaj Srbija) shvata) vraćati onoliko koliko mislim da je potrebno. Ne dopada vam se predlog? E, to je suština "vojvodjanske pobune". Ponestalo kinte po Srbiji, pa su odlučili da ruke zavuku i u naše džepove. Ako smo braća, a jesmo, kese nam nisu sestre. Svi ste barem jednom u životu upotrebili ovu rečenicu. Zašto ona ne važi samo za Vojvodinu?
  • Saša

    16.04.2013 06:21
    Autobusi
    Tipično, autobusi došli iz srbije. Nema niti jedan iz Vojvodine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.