U podne komemoracija bivšem gradonačelniku Mihajlu Svilaru

Komemoracija povodom smrti bivšeg gradonačelnika Novog Sada Mihajla Svilara (1947) biće održana u podne u Velikoj sali Skupštine grada.
Komemoracija povodom smrti bivšeg gradonačelnika Novog Sada Mihajla Svilara (1947) biće održana u podne u Velikoj sali Skupštine grada.

Mihajlo Svilar bio je prvi opozicioni gradonačelnik Novog Sada tokom devedesetih godina prošlog veka u vreme režima Slobodana Miloševića od 1996 do 1997. godine.

Svilar je odrastao na Salajci, gde je završio osnovnu školu "Vuk Karadžić". Učio je zatim Srednju mašinsku i Višu tehničku školu, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Politikom je počeo da se bavi 1990, kad je pristupio opozicionoj stranci Srpskom pokretu obnove.

Na lokalnim izborima 1992. prvi put je izabran za odbornika u Skupštini Novog Sada, a na republičkim izborima 1993. postao je narodni poslanik. I na drugim lokalnim izborima 1996. dobio je mandat u okviru koalicije "Zajedno" i izabran je za predsednika Skupštine opštine, kao prvi gradonačelnik iz redova opozicije posle Drugog svetskog rata. Mandat mu je skraćen zbog principijelnih političkih razmimoilaženja sa vrhom stranke.

Svilar će biti sahranjen danas u 16.15h na Gradskom groblju.

  • Bivsa saradnica

    14.04.2013 11:54
    Lepa secanja
    Mihajlo Svilar je pre svega bio dobar covek koji je imao sluha za svoje zaposlene. Bio je fantastican direktor AMB Grafike koja je za vreme dok je on bio na njenom celu bila jedna od najboljih firmi u gradu. Rado je pomagao ljudima i uvek cemo ga se secati sa toplinom u srcu. Pocivaj u miru dobri covece! Saucesce porodici.
  • 13

    14.04.2013 08:31
    Bio je dobar Gradonacelnik i dobar za radnike uprave za razliku od ostalih posle njega. Saucesce njegovoj porodici.
  • 13.04.2013 21:56
    Nek pociva u miru
    Uz duzno postovanje, ne secam se ovog gradonacelnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.