Pajtić: "Tiho gašenje autonomije Vojvodine"

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da najava novog mitinga i poruke učesnika protesta pred zgradom pokrajinske vlade predstavljaju nedvosmislenu pretnju nasiljem.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da najava novog mitinga i poruke učesnika protesta pred zgradom pokrajinske vlade da neće još dugo moći da kontrolišu "gnev naroda" predstavljaju nedvosmislenu pretnju nasiljem.


"To je poruka da sledi nasilni pokušaj rušenja legalne i legitimne pokrajinske vlasti, a građani Vojvodine nisu nikad tolerisali niti će tolerisati nasilje", rekao je Pajtić za Dnevnik.

On smatra da su protagonisti mitinga, održanog u petak u Novom Sadu, isti oni koji su rušili vojvođansku autonomiju u takozvanoj jogurt revoluciji krajem osamdesetih godina prošlog veka s tim što su, kako je rekao, neki samo menjali stranke.

Pajtić smatra da je atmosfera linča podstaknuta, kao i da je istorijsko iskustvo koje je usledilo posle "jogurt revolucije" toliko stravično da "ne veruje da je moguće da većina građana ove zemlje ikada ponovo nasedne na istu matricu".

Predsednik pokrajinske vlade je ukazao i na to da je ta vlada mesecima izložena medijskom i političkom pritisku da bi bila prekomponovanja u skladu sa strukturom republičke vlade.

"Sve ono što se dešava u poslednjim nedeljama i mesecima: umanjivanje nadležnosti, umanjivanje imovine, umanjivanje sredstava koja Vojvodini pripadaju..., u suštini vode ka tihom gašenju pokrajine", rekao je Pajtić u intervjuu za agenciju Beta.

Bez povlačenja Deklaracije

Pajtić je odbacio zahteve da podnese ostavku, kao i zahtev da pokrajinska vlada iz procedure povuče Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

- Mi ne možemo odustati od toga da tražimo da građani dobiju pet puta više efektivno sredstava od onoga što danas dobijaju, jer im toliko pripada. Više je nego ironično optuživati Vladu Vojvodine da ne čini dovoljno za građane pokrajine, kao i za to da zbog pokrajinske vlade, privreda u Vojvodini. Ne, ona trpi zato što se ne poštuju ustavne garancije – poručio je Pajtić.

On je oštro kritikovao predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je nedavno Vladu Vojvodine nazvao "takozvanom" i ocenio da je upravo to primer na koji način pokrajinsku administraciju doživljavaju vodeći ljudi u Srbiji.

"Sigurno da se to ne bi moglo dogoditi ni u jednoj evropskoj pravnoj državi, a i ako bi se dogodilo - predstavljalo bi strašan skandal.

Mi kao pokrajinska vlada ne možemo o tome da ćutimo, da se ne oglašavamo, da se pravimo da se to ne dešava", kazao je Pajtić.

Pajtić je poručio da bi vanredni izbori, koje zahtevaju SNS, SPS, i DSS bili tema tek kada pokrajinska vlada ne bi imala većinsku podršku u vojvođanskom parlamentu. "Pošto ona ima dvotrećinsku podršku, vanredni izbori za nas nisu tema", istakao je Pajtić, koji je i zamenik predsednika DS.

"U Vojvodini separatizma nije bilo niti će ga biti. Jedino na čemu insistiramo jeste poštovanje Ustava i zakona ove zemlje", naglasio je Pajtić i dodao da je predložena deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine usmerena "isključivo na republičke institucije, jer pitanje finansiranja Vojvodine doživljavamo kao unutrašnje političko pitanje".

  • karlo

    15.04.2013 04:57
    od gotovog veresija..
    Trebao si misliti ranije o tome. Morao si da se zapitas gde su bile granice kradje i lopovluka zute demokratije. Napravili ste privatnu drzavu u kojoj je samo partijsko clanstvo zaposljavano. Prevrsili ste svaku meru. Dosta je bilo. u ovoj drzavi, pa i Vojvodini samo lopovi dobro zive. Ostali su na prosjackom stapu. a drugo, znam ja Bojane da se tebi ne ide sa vlasti, jer sta ces posle. Pa ovo je sramota sta ste radili sa RBV. I sto je zemlja rasprodata strancima. Nema smisla. Necu vise o tome, aqli definitivno moras da polozis racune.
  • ja

    14.04.2013 22:06
    Vojvodina ne postoji, a kulturna autonomija severu Bačke zog većinskog mađarskog stanovništva.
  • Profa

    14.04.2013 22:04
    ugasiti autonomiju
    autonomija Vojvodine više nema smisla, u Vojvodini je većinsko srpsko stanovništo. U odnosu na koga su oni autonomni? Srbiju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.