Pajtić: Izbacićemo spornu rečenicu iz deklaracije

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić izjavio je da će iz predloga Deklaracije izbaciti spornu rečenicu da je "autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije".

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić izjavio je da će iz predloga Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine izbaciti spornu rečenicu u kojoj se navodi da je "autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana i da je njihovom voljom Vojvodina u sastavu Srbije".

- Preuzimam javnu obavezu da ćemo je izbaciti, ona nije važna - rekao je Pajtić dodajući da su se gradjani Vojvodine odlučili 1918. godine da budu deo Srbije. On istakao da su građani Vojvodine privrženi Srbiji, ali da zahtevaju da se poštuju njihova zakonska prava.

Upitan da prokomentariše kritike da je trenutak kada se rešava kosovsko pitanje loš za pominjanje i usvajanje deklaracije, Pajtić je to odbacio navodeći da je dijalog sa Prištinom imao osam prethodnih rundi i da bi u svakom trenutku komentari bili isti, a da je vlast stalno pomerala Dan D.

- Početkom marta je predsednik Nikolić rekao da su se Albanci saglasili i da ćemo rešiti to pitanje, pa je bilo da je Dan D 2. april, pa je to bio 9. april, pa smo pomerali... Sada je to 16. april i pomeraćemo do besvesti - kazao je Pajtić i dodao da problem Kosova postoji i nastaviće da postoji, ističući da datum za usvajanje deklaracije nije problem, već to što je u rad u pokrajini otežan, što se sve više ukida autonomija, ne poštuju zakoni i ne postoji saradnja između nivoa vlasti.

On je odbacio i tvrdnje da ga Demokratska stranka ne podržava, ali i naglasio da se deklaracija tiče pokrajinske vlasti, a ne stranke. - Nije tačno da me stranka ne podržava, Đilas je nesporni predsednik DS, a to da li neko razume ili ne razume datum je subjektivni doživljaj - kazao je Pajtić.

  • Vajta

    16.04.2013 05:37
    Bojan Pajtić će veoma teško uspeti da zadrži svoje pozicijei u Vojvodini, a i u DS-u, i vrlo lako je moguće da doživi sudbunu Petrovića i Jeremića, a onda se ne isključuje mogućnosti da se Bojan Pajtić priključi upravo stranci Dušana Petrovića.
  • Tibor

    16.04.2013 05:24
    @@@
    Sada će se videti za koga je narod zaista,kada se izborimo za nove izbore pa će Pajtić morati da podvije repić i da ode.
  • 021

    16.04.2013 05:22
    Zbog cega da se sada cepa i Vojvodina, pa sve zemlje pokusavaju da se ujedine i da postanu jace samo mi se razjedinjujemo!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.