Porušeni spomenici na Almaškom groblju

Na Almaškom groblju u Novom Sadu devet spomenika je porušeno i oštećeno u noći između 14. i 15. aprila.
Na Almaškom groblju u Novom Sadu devet spomenika je porušeno i oštećeno u noći između 14. i 15. aprila.

Sa četiri spomenika su odneseni mesingani ramovi za slike, na jednom spomeniku je oštećen opseg i ispred jednog je izvaljena klupa. U JKP "Lisje" kažu da je policija izvršila uviđaj i da je istraga u toku.

"Obavestićemo familije umrlih čija su grobna mesta oštećena radi dalje procedure. Svi spomenici se nalaze na petom, sem jednog, koji se nalazi na šestom grobnom polju", kaže Slavica Zeljković, portparolka ovog javnog preduzeća.

Ona je podsetila da je ovo groblje, iako nedaleko od grada, bilo s vremena na vreme meta vandalima i kradljivcima obojenih metala, bakra i mesinga. "Pre nekoliko godina je obijena i kapela, odnesene su vredne crkvene relikvije, pokradeni bakarni oluci. 'Lisje' je uvelo službu obezbeđenja koja dežura u toku noći, od devet do šest, i zaista nije bilo incidenata ovih razmera. Vandali su našli pogodan trenutak i ovo što se desilo je za svaku osudu", naglasila je Zeljkovićeva.

Inače, Almaško groblje je staro pravoslavno groblje koje je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Nastalo je polovinom devetnaestog veka. Na njemu počiva veliki broj znamenitih ličnosti iz istorije i kulture Novog Sada. Takođe, na Almaškom groblju ima veliki broj arhitektonski vrednih spomenika, kao i stara kapela posvećena sv. Petru i Pavlu.

  • Vojvođanin

    16.04.2013 18:41
    @"Vojvodjanin"
    Možda si poslednji mohikanac, ali na žalost nisi poslednji fašista među "vojvoDJanima". Nisi ti Vojvodinu ni omiriso, tako da molim te - ne šalji druge na put.
  • antifa

    16.04.2013 16:41
    hapsiti i u radne logore...
    neki volovi (da oproste pomenute životinje koje su mnogo plemenitije i korisnije od dotičnih) su imali viška snage i vremena. Treba ih pohapsiti i zaposliti i ne puštati dok ne zarade da nadoknade učinjenu štetu! A ako se ispostavi da je nedelo nacionalno inspirisano, onda učiniocima treba suditi za terorizam, jer u Vojvodini se tako zove pokušaj izazivanja međunacionalnih incidenata, bez obzira sa koje strane dolazilo.
  • Vojvodjanin poslednji mohikana

    16.04.2013 14:22
    @Azdajevo, ajd smiri se. Slazem se, bas lupas. Nego, ovo je isti scenario. Ovi nasi bi opet povod da luduju. Sve se ponavlja. Kome se ne svidja ovdasnji zivot put pod noge. Dosta su drugi krojili kapu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.