Porast broja obolelih od polno prenosivih bolesti

U pokrajini je u martu zabeleženo 40 odsto više slučajeva polno prenosivih bolesti u odnosu na prethodni mesec, pokazuje najnoviji izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U pokrajini je u martu zabeleženo 40 odsto više slučajeva polno prenosivih bolesti u odnosu na prethodni mesec, pokazuje najnoviji izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Specijalistkinja epidemiologije iz ove ustanove Svetlana Ilić kaže da je najviše bilo slučajeva hlamidije i hepatitisa B i C.

"Obolelo je 90 osoba, od čega 58 od hlamidije, koja je već godinama dominantna seksualno prenosiva bolest, dok je kod 27 pacijenata registrovan hepatitis B i C. Pored toga, zabeležena su tri slučaja sifilisa i dva slučaja gonoreje", kaže Ilićeva.

U Vojvodini je registrovan manji broj novoobolelih od gripa i akutnih respiratornih infekcija. Najveći broj oboljenja sličnih gripu prijavljen je kod pacijenata starih od pet do 14 godina. Od ukupnog broja testiranih, kod polovine je potvrđen virus gripa, a među njima dominira grip B tipa.

Specijalista za higijenu Ljiljana Trajković Pavlović ponovila je da je voda za piće iz javnih bunara na teritoriji Novog Sada neispravna.

  • 19.04.2013 07:33
    Sramota koliko obrazovanih, mladih ljudi, ne vodi računa o svom zdravlju. Kada sam nekim drugaricama rekla da redovno idem kod ginekologa na pregled, bledo su me gledale i rekle mi da bzvz bacam pare, jer je njihova parola "Kutija Canestena i sve ok". Meni je to strašno primitivan način razmišljanja. O muškarcima da i ne govorim.
  • niki

    19.04.2013 07:30
    Vidim da svi povezuju hepatitis sa narkomanima.
    Da li znate da hepatitis mozete dobiti i kod stomatologa ukoliko nije dobro sterilisao pribor?
  • Bob Rock

    18.04.2013 15:54
    Jbs ga...bila duga zima :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.