Sud naložio Gradu da otpuštenog inspektora vrati na posao

Osnovni sud u Novom Sadu doneo je presudu kojom se nalaže da se građevinski inspektor Zoran Jovanović, kojem je Uprava za inspekcijske poslove Novog Sada uručila otkaz, nakon skoro sedam godina vrati na posao.
Osnovni sud u Novom Sadu doneo je presudu kojom se nalaže da se građevinski inspektor Zoran Jovanović, kojem je Uprava za inspekcijske poslove Novog Sada uručila otkaz, nakon skoro sedam godina vrati na posao.

Presudom u koju je Radio 021 imao uvid poništavaju se kao nezakonita rešenja pomenute Uprave o pokretanju disciplinskog postupka i prestanku radnog odnosa Zoranu Jovanoviću. Uprava se ovom presudom obavezuje da Jovanovića  vrati na poslove koje je obavlajo i da mu nadoknadi troškovi parničnog postupka u iznosu od 306.000 dinara.

Jovanović je otpušten nakon afere oko rušenja zgrade "Kelvin" u Partizanskoj ulici krajem 2005. godine. Povod za pokretanje disciplinskog postupka i kasniji otkaz bilo je njegovo odbijanje da prihvati dokumentaciju na osnovu koje je Gradska uprava za inspekcijske poslove bez osnova platila iz gradskog budžeta rušenje nelegalno podignutih objekata. Jovanović zbog toga, kao postupajući građevinski inspektor, nije hteo da donese zaključke o troškovima kojima bi naknadno opravdao plaćanje.

Jovanović tvrdi da je samo u slučaju prvog, od ukupno tri nelegalno podignutog objekta preduzeća "Kelvin-oil", započeo proceduru prinudnog izvršenja uvođenjem JKP "Stan" u posao rušenja objekta. Za ovaj "posao" iz gradskog budžeta je "Stanu" uplaćeno 5,9 miliona dinara. Tim povodom Osnovni sud je utvrdio da troškovi o rušenju prvog objekata nisu pravilno obračunati, a da u slučaju druga dva objeka nije ni bilo izvršenja od strane JKP "Stan", jer je vlasnik objekata počeo sam da ih uklanja. "Dokazao sam da je oštećen budžet grada i na osnovu toga sada očekujem da nadležno tužilaštvo utvrdi da li je bilo kriminalnog udruživanja da se ta šteta načini", izjavio je Jovanović Radiju 021 po dobijanju presude.


Sud je utvrdio da je Jovanović dobio otkaz iako mu nije bilo omogućeno da se pred pretpostavljenima izjasni o činjenicama i okolnostima, ali i zbog činjenice da u spornom periodu nije nesavesno, neblagovremeno i nemarno izvršavao svoje radne obaveze. Jovanović kaže da je diciplinski postupak protiv njega pokrenula tadašnja glavna građevinska inspektorka Milka Tanasić za koju tvrdi da je lažno svedočila u prvostepenom postupku koji je vodio zamenik načelnika Uprave za inspekcijske poslove Dragutin Galović. "Drugostepeni postupak vodila je načelnica uprave Biljana Grbović, a iako sam tražio njeno i izuzeće Galovića i Tanasićeve, tadašnja gradonačelnica Maja Gojković je to odbila i ubrzo nakon toga sam dobio otkaz", navodi Jovanović za 021.

Programski direktor organizacije "Transparentnost Srbija" Nemanja Nenadić je ocenio da ga zabrinjava to što nema nikakve garancije da će u momentu kada Jovanović dobije spor na sudu biti nešto preduzeto da se reši pitanje od javnog interesa za Novi Sad, odnosno da li je Grad u ovom slučaju oštećen i da li će neko snositi posledice za to. "Po mom mišljenju Grad jeste oštećen, usled toga što nije bilo sluha da se reši ono na šta je Jovanović ukazivao", kazao je Nenadić za 021.

Predstavnici Grada nerado su se oglašavali povodom Jovanovićevom slučaja, pravdajući to činjenicom da ne žele da iznose komentar dok traje sudski postupak. Pre više od četiri godine, iz Gradskog veća su se oglasili šturim saopštenjem u kojem je navedeno da je Jovanović "učinio teže povrede radnih obaveza i dužnosti i izrečena mu je mera prestanka radnog odnosa".

  • Novosađanin

    22.04.2013 07:45
    Zaključak
    Da se ovaj čovek nije sedam godina borio mi nebi saznali da je gradsko budžet oštićen!
    Sve bu leglo i ostalo bi skriveno.
    Novi Sad mora to da nagradi!
  • inspektor

    20.04.2013 09:56
    Treba ga nagraditi
    Nakon toliko lošeg o inspektorima svih vrsta konačno da neko zasluži i pohvale građana. Ovog čoveka treba nagraditi, kao primer za mlađe koji dolaze.
  • 20.04.2013 05:46
    Bravo za sud.!!!
    Bravo.Pravda nije baš uvek slepa .Ko će mu nadoknaditi stresove koje je čovek imao ,ugled u porodici i društvu, Grad se uvek ponaša prema ovakvim slučajevima,krajnje ignoratski a bilo je bezakonja i bezvlasti . Gore glavu i napred .Ima pravde!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.