Jahanje kao fizikalna terapija

Terapijsko jahanje je forma fizikalne terapije za pojedince sa različitim fizičkim i emocionalnim potrebama.
Terapijsko jahanje je forma fizikalne terapije za pojedince sa različitim fizičkim i emocionalnim potrebama.

Ono predstavlja  kombinaciju edukacije, sporta i rekreacije, a najefikasnije je kod dece, koja imaju problem mentalnog, fizičkog i socijalnog razvoja. Pored dece sa cerebralnom paralizom, javljaju se i deca koja imaju ne tako ozbiljne probleme, kao što su ravna stopala i držanje.

Jedan od roditelja čije dete ima problem ravnih stopala i krivih zglobova, već više od šest meseci dolazi redovno na terapiju. Za 021 kaže da je vrlo zadovoljan jer primećuje poboljšanje kod svog deteta. "Nama su i fizijatar i ortoped preporučili da dete jaše. Radi vežbice, taj položaj mu odgovara zbog njegovog problema. Mi smo stopala ispravili, zglobovi su bolji, kolena su bolja, zadovoljni smo", priča ovaj roditelj.

Problemi koji se još javljaju jesu razvojni poremećaj, disharmonija i autizam. Majka čije dete ima neki vid autizma kaže da još uvek ne dolaze dovoljno dugo na ovu terapiju, ali da detetu prija terapija. "Moje iskustvo ovde je pozitivno", priča nam ova Novosađanka čije dete se više ne boji konja pa samim tim obožava da dolazi na terapiju.

Voditelj terapijskog jahanja iz kluba "Hipotens", Mila Bengin, kaže za 021 da se trening terapijskog jahanja mora prilagoditi svakom pojedincu i utvrditi koji je stepen invalidnosti pre nego što dete stave na konja.

"Kada smo stavili jahača, obezbedili mu kacigu, proverili opremu, prvo se 5 do 10 minuta šeta na konju. Nakon toga slede zahtevi od strane terapeuta, opet izuzetno prilagođeni pojedincu. Bitno je da se ceo taj čas s jedne strane obavlja profesionalno, a sa druge strane morati se ostaviti prostora za opuštanje i neku razonodu", objašnjava Bengin.

"Konj je izuzetno društvena životinja, takođe je životinja koja poštuje hijerarhiju. Konj je životinja koju ne možete lagati, sama njegova veličina deluje pozitivno za pojedinca i to je taj psihološki momenat", objašnjava doktorica Jelena Stanić.

"Dete koje sedi na leđima konja i koje sa teškoćom hoda ili ne hoda, sedeći na leđima konja karlicu pomera na način kao da hoda. To je momenat koji se nikakvim vežbanjem ne može postići jednim aktom. Pokret napred nazad, levo desno i rotacija, sve se to obezbeđuje konjskim hodom", kaže za 021 doktorka Stanić.

Termin "terapija uz pomoć konja" je širi pojam i podrazumeva različite oblike terapije kao što su jahanje kao rekreacija i jahanje kao terapija zadovoljstva u cilju popravljanja kvaliteta života. (Gala Gajin)

  • Mila

    28.04.2013 11:26
    Terapijsko jahanje se svakodnevno sprovodi na novosadskom sajmu, kontakt tel. su 069/1308-135 ili 064/1352-999.
  • Mikica

    25.04.2013 07:19
    Informacije o terapijskom jahanju...
    Mozete probati i u KK Petras koji se nalazi Petrovaradinskoj tvrdjavi.
  • ZarJeBitno

    24.04.2013 19:43
    @Goga
    Hipotens se nalazi na Novosadskom sajmu.Udjite na teretni ulaz i potriri ce vas uputiti u manjez gde se klub nalazi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.