Da li su žene lošiji vozači od muškaraca?

Prava je retkost da kad uđete u autobus ili taksi na mestu vozača vas dočeka žena.
Prava je retkost da kad uđete u autobus ili taksi na mestu vozača vas dočeka žena.

Da li je to zato što se vožnja smatra tipično muškim poslom ili su pripadnice slabijeg pola lošiji vozači?

"Desilo mi se jednom da od Detelinare do centra 15-ak minuta vozim pod ručnom, a da to ne primetim. Iako me pratio neki smrad sve vreme i što su mi se kola stalno gasila nije mi palo na pamet da nešto loše radim", ispričala je kroz osmeh za 021 Katarina Hadžić. Ona smatra da su muškarci bolji vozači od žena i da će se uvek lakše i brže snaći za volanom.

Da li je zaista tačno da su žene lošiji vozači od muškaraca ili je to samo predrasuda? I koliko se generalno žene odlučuju na neka tipično muška zanimanja, poput vozača autobusa ili taksija?

Danas je u Gradskom saobraćajnom preduzeću u Novom Sadu zaposleno svega pet žena koje voze autobuse. Jedna od njih, Marija Benić, koja se osam godina bavi ovim poslom, kaže za 021 da je od malena bila fascinirana kamionima i autobusima, i da iako je volela da vozi, nije znala da će biti vozač "kad poraste". Marija takođe kaže i da je kolege i putnici veoma poštuju i da nikad nije imala nijednu neprijatnu situaciju na radnom mestu.

"U velikom broju slučajeva imam pozitivna iskustva i sa putnicima i uopšte u ovom poslu. Od kolega nailazim samo na uvažavanje i na veliku pomoć i podršku. Nisam nikada ništa neprijatno doživela od njih", objašnjava Benićeva.

Ista je priča i sa Sašom Stevanović, koja taksira već pet godina, jer nije mogla da nađe posao u svojoj struci. Saša kaže da se odlično snalazi u saobraćaju, i da nije imala nijednu neprijatnu situaciju. Ipak, dogodila joj se jedna smešna.

"Povezla sam dečka, koji je ušao u auto najnormalnije i u momentu kad je ugledao ženu, ja pitam gde ćemo, a on blokiran, ne zna da kaže ulicu, pa se izvinjava, jer ne može da se seti ulice gde treba da ga odvezem. Posle mi je priznao da nije očekivao ženu za volanom taksija", prepričava nam svoje anegdote Stevanovićeva.

U nekim zemljama, kao što je Saudijska Arabija, ženama je zakonom zabranjeno da voze automobile, a da sednu na motocikle i bicikle dobile su dozvolu tek nedavno. Kod nas je međutim sve više i više žena za volanom, ali je i dalje generalno mišljenje koje prevladava kod muškaraca da se žene lošije snalaze u vožnji.

Međutim, predsednik udruženja auto škola u Novom Sadu Milan Mudrinić ne deli to mišljenje. "To je predrasuda, vožnja je samo jedna veština koja se stiče i uopšte nije pravilo da je žena lošiji vozač od muškarca", kaže Mudrinić za 021.

Statistički podaci govore da je daleko manji broj žena koje učestvuju u udesima. Taj podatak se objašnjava činjenicom da su žene daleko opreznije dok voze, da nemaju poriv za brzom vožnjom ili dokazivanjem. Međutim, one u proseku godišnje prelaze manje kilometara od muškaraca pa je i to razlog zašto ih saobraćajna policija ređe zaustavlja. (Tamara Bojić)

  • Novosadjanka

    26.04.2013 20:39
    @ Dodjos
    Hvala, al ja sam se vec udala! Mozda, sledeci put cu se udati za tebe! ;-)
  • cvekla

    26.04.2013 10:58
    nema podele
    ako pamtite one žene koje su vozile u GSP, onda vam je jasno ko je PAŽLJIVIJI I OSEĆAJNIJI vozač.....nije svako vozač ko ima vozačku zar ne?
  • Neko iz GSP-a

    25.04.2013 12:46
    Bravo Marija!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.