Vučević: Teška situacija u skoro svim gradskim preduzećima

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je Grad finansijski stabilan i da je punjenje gradskog budžeta dobro, ali da se javno-komunalna preduzeća nalaze u izuzetno teškom stanju.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je Grad finansijski stabilan i da je punjenje gradskog budžeta dobro, ali da je finansijska situacija u gradskim javno-komunalnim preduzećima loša i da se ona nalaze u izuzetno teškom stanju.

Vučević je rekao da je u četvrtak pre podne Gradu vraćeno milijardu i po dinara koje su bile zarobljene u Razvojnoj banci Vojvodine i da su ta sredstva vraćena zahvaljujući naporima gradske administracije i, kako je naglasio, uz veliku pomoć Vlade Srbije i Poštanske štedionice koja je preuzela Razvojnu banku Vojvodine.

"Naši prethodnici su govorili da mi dolazimo da otmemo, a mi ne da nismo ništa oteli, nego smo povećali količinu novca u gradskoj kasi i Grad danas ima skoro milijardu dinara više od onog što nam je Igor Pavličić predao pre sedam meseci. Pri tom ne računam ovih 1,5 milijardi koje smo vratili iz Razvojne banke Vojvodine i koje su bile samo na papiru, ali nisu postojale u fakticitetu na raspolaganju Gradu", kazao je Vučević.

On je naglasio da se javno-komunalni sektor i Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" nalaze u ozbiljnoj dubiozi i da imaju tolike dugove koji premašuju iznos sa kojim Grad Novi Sad raspolaže. Po Vučevićevim rečima ti dugovi su nastali godinama i decenijama unazad i prouzrokovani su nesavesnim i nestručnim poslovanjima, koja se ogledaju u prekomernim zapošljavanjima, sumnjivim javnim nabavkama i svemu ostalom što karakteriše nedomaćinski način poslovanja.

Najveći problem u Radosnom detinjstvu

Gradonačelnik Novog Sada je rekao da posle sedam meseci obavljanja poslova rukovođenja Gradom, nije siguran da li Novi Sad treba da ima 16 javno-komunalnih preduzeća, od kojih mnoga, kako je kazao, konstantno imaju veći rashod nego prihod. "Delatnosti koje apsolutno moraju dominantno ostati u nadležnosti Grada su grejanje, vodovod i kanalizacija, u ovom trenutku to je i javni gradski prevoz i možda deo putne infrastrukture, dok se o ostalim delatnostima može razgovarati da li će biti u delimičnoj nadležnosti ili će to pitanje biti uređeno na neki drugi način", smatra Vučević.

Kao jedan od najvećih problema za Grad Novi Sad Vučević je istakao Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo" koja je, kako je naglasio, poprilično ugrožena i u dobroj meri opterećuje budžet Grada, jer se samo za plate zaposlenih na mesečnom nivou izdvaja više od 105 miliona dinara, a "Radosno detinjstvo" ima najveći broj zaposlenih od svih javno-komunalnih preduzeća i javnih ustanova u Novom Sadu. "Čak i da poskupi boravak dece u vrtićima, opet bi to automatski značilo i veće izdvajanje iz budžeta Grada", rekao je Vučević istakavši da "na žalost kod rukovodstva "Radosnog detinjstva" ne vidi viziju, ni plan kako izaći iz krize".

Deo direktora ne radi posao kako treba

Vučević je istakao da je pre dve nedelje izneo stav da je jako nezadovoljan radom menadžmenta u javno-komunalnim preduzećima, čime je na najtransparentniji način ocenio šestomesečni rada tih preduzeća, što je bilo jedno od obećanja koje je dao stupajući na funkciju gradonačelnika. "Bojim se da su neki direktori shvatili da biti direktor znači imati vozača, sekretaricu, napraviti novu sistematizaciju radnih mesta i što bolje proučiti javne nabavke i od dva popodne biti u nekoj kafani. Tako deo njih shvata svoj posao, jer znaju da ih građani nikada neće grditi za nešto što nisu uradili, a njihov je posao, jer gnev građana, koji je često opravdan uvek ide na gradonačelnika", istakao je Vučević.

On je naglasio da će, "kada je već gradonačelnik za sve odgovoran" pitati direktore zašto nešto rade ili ne rade, da pri tome neće voditi računa iz kojih stranaka ti direktori dolaze i da ga neće zanimati da li će to ugroziti vladajuću koaliciju u Gradu.

"Ja ih još jednom pozivam da počnu da rade svoj posao i da pre svega građanima Novog Sada, pa tek onda meni, pokažu da su sposobni da menjaju situaciju na bolje, ako nisu, onda treba jasno da kažu mi to ne možemo i nismo u stanju da ispunimo ono što smo obećali, idemo na izbore, pa neka građani izaberu nove, koji su sposobniji", rekao je Vučević, dodajući da po tom pitanju SNS i on lično nemaju nikakav problem, jer im "nije u cilju da po svaku cenu budu na vlasti pun mandat, ako ne vide da se stvari menjaju na bolje".

Govoreći o sporu Grada sa Autotransportnim preduzećem "Vojvodina", Vučević je kazao da se Novi Sad nalazi u vrlo nezgodnoj situaciji jer je pravosnažno izgubljen sudski spor što, kako je rekao, otvara prostor za vođenje novih sudskih sporova, odnosno, otvara pitanje šta će Grad raditi sa tim Ugovorom.

"Nije samo pitanje da li ćemo morati da platimo više od 1,6 milijardi dinara, već šta ćemo sa Ugovorom. Realizacija tog Ugovora znači da zatvorimo postojeću međumesnu autobusku stanicu, koja je u vlasništvu gradskog saobraćajnog preduzeća, što znači da će GSP ostati, grubo računato, bez dva miliona evra prihoda na godišnjem nivou, i da usmerimo sav međumesni saobraćaj na autobusku stanicu ATP Vojvodine, koja trenutno nije u funkcionalnom stanju da to obavlja", kaže Vučević.

  • 25.04.2013 10:19
    Evo ovako...
    Radim u JKP 10god i nikada situacija nije bila gora..svaka sledeca vlast,sa sebi lojalnim likovima (veoma sumnjive reputacije i proslosti ) su sve vise unistavali ono sto su zatekli..svima su usta bila puna lopovluka prethodne vlasti,a niko nikada nije nista uradio po tom pitanju..svi lazu,mazu i kradu,a sada kada vise nema odakle da se ukrade,sada nam pricaju kako ce sve da prodaju osim par preduzeca koja su bitna za goli zivot gradjana..da se razumemo, prethodni je sa svojim drugarima lapao na sve strane..najlakse je prodati,dati strancu za male pare,a uzeti masne provizije..kada ste tako strucni kao sto kazete,i bolji i kvalitetniji od svojih sramotnih prethodnika,uradite nesto po cemu cete nas u to sto kazete i uveriti. Oporavite komunalni sistem grada,stavite ga na zdrave noge i onda vas niko nece prozivati i dirati..dokle god budete razmisljali o prodaji kao jedinoj soluciji,a ne pokusate nista konkretno da uradite,bicete isti kao i vasi prethodnici kojih se toliko gnusate...puno pozdrava od Radnika JKP.
  • 24.04.2013 05:31
    povedite svoje
    svaki novi direktor dovede na desetine partijskih neradnika i ostavlja ih posle u amanet naslednicima koji nisu nista bolji...sada se pitate zasto propadamo.ukinite nepostojeca i nepotrebna radna mesta i eto para
  • Radnik Spensa

    23.04.2013 08:16
    Bahaćenje na delu
    Svedok sam da nikada situacija na Spensu nije bila gora. Ne bih sada o mnogim problemima sa kojima se preduzeće suočava već godinama unazad, jer to već i vrabci znaju, ali poteze koje vuče najnovije rukovodstvo žestoko treba osuditi. Dok su radnicima preduzeća svakog meseca sve manje plate (topli obrok ni ne dobijamo, putne troškove ponekad) menadžment preduzeća svoja primanja uredno podiže. Ne pamtim da je, ni u mnogo srećnija vremena, npr. direktor Spensa imao platu od 150.000 dinara koliko sada iznosi. Do pre dve-tri godine primanja direktora su iznosila 100.000 dinara a danas su narasla na 150.000 dinara i pored katastrofalne situacije u kojoj se preduzeće nalazi. Izgleda da mi radnici radimo samo za direktora i menadžment, a ne za sebe i preduzeće. Ako ovome dodamo da svake nedelje imamo priliku da se upoznamo sa novim kolegama pravo je čudo što Spens još uvek i radi. Molim gradonačelnika da pod hitno nešto preduzme jer ovako nećemo dočekati kraj godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.