Zaprašivanje krpelja u svim novosadskim školama i vrtićima

Tokom vikenda u dvorištima svih škola i predškolskih ustanova u Novom Sadu i prigradskim naseljima izvedena je preventivna akcija zaštite zdravlja mališana od krpelja.

Tokom vikenda u dvorištima svih škola i predškolskih ustanova u Novom Sadu i prigradskim naseljima izvedena je preventivna akcija zaštite zdravlja mališana od krpelja.

Akciju su inicirali i organizovali Gradsko veće za upravu i propise i Gradsko veće za obrazovanje, a cilj joj je da zelene površine budu bezbedne za boravak i igru mališana.

Akcija koja je sprovedena tokom vikenda je sistematski odgovor na činjenicu da se iz godine u godinu povećava procenat krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest. Za sprovođenje akcije bila je zadužena "Ciklonizacija" čije su stručne ekipe tokom celog vikenda bile na terenu, kako bi svi mališani od ponedeljka imali bezbedno okruženje za igru.

- Radili smo sa deset ekipa opremljenih ULV generatorima smeštenim na automobile i ručnim generatorima za prostore nedostupe vozilima. To nam je omogućilo da pre ponedeljka tretmanom obuhvatimo svih 67 vrtića, 37 osnovnih škola, 16 srednjih škola, kao i Dom za osobe sa posebnim potrebama u Veterniku i Dečje selo u Sremskoj Kamenici - kaže portparol Ciklonizacije Dario Aćimović.

Prema njegovim rečima, infektolozi i preliminarna istraživanja upozoravaju da je u ovom momentu procenat krpelja zaraženih lajmskom bolešću negde oko 30 odsto, a upravo su deca kategorija koja je najviše izložena ubodima krpelja. Lajmska bolest, inače, ima sezonski tip javljanja. Najviši pik je od aprila do kraja juna, a zatim dolazi period manje aktivnosti krpelja sve do kraja avgusta i septembra kada se pojavljuje drugi pik.

U saradnji Gradskog veća i Ciklonizacije u narednim mesecima u školama i vrtićima biće organizovana edukacija mališana o zaštiti od krpelja. Plan je da mališani koji su najugroženija kategorija kroz edukativne flajere i predavanja stručnjaka dobiju potrebna znanja o prevenciji i zaštiti od krpelja.

  • Galawix

    22.04.2013 20:45
    @Ja
    Hihihi...
  • 22.04.2013 07:41
    Ako je već poznato koliko su krpelji opasni, zašto se zaprašivanje ne vrši svuda? Štedi se na zdravlju naroda, a za dočeke, službene automobile i plate mora da bude?
  • osteceni

    21.04.2013 20:06
    To je realna opasnost
    a ne svinjski i pticji gripovi, kosovo , deklaracija itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.