Novom Sadu fali hiljadu IT stručnjaka

Novom Sadu nedostaje više od hiljadu IT stručnjaka, što bi moglo da bude problem ukoliko se u našem gradu izgradi fabrika čipova o kojoj se pregovara sa Emiratima.
Novom Sadu nedostaje više od hiljadu IT stručnjaka, što bi moglo da bude problem ukoliko se u našem gradu izgradi fabrika čipova o kojoj se pregovara sa Emiratima.

Direktor departmana za računarstvo i automatiku na Fakultetu teničkih nauka, Ivan Luković kaže za "Blic" da ovaj departman  godišnje upiše 200 studenata, a fakultet nastoji da se akredituje kako bi se taj broj povećao. On ističe da su rezultati ovog departmana impresivni, ali je problem to što država nedovoljno ulaže u IT sektor, koji "bi mogao da bude rudnik zlata".

Lukić kaže da će, ukoliko bude izgrađena fabrika čipova, biti neophodno angažovati stručnjake iz inostranstva jer ne postoji nezaposlen inženjer na polju razvoja softvera, a potražnja za tim kadrom je dva puta veća od ponude.

  • brainstorm

    26.04.2013 11:59
    @Joja
    Vasi stavovi su tipican primer balkanoidnog poslodavca koji bi da ne plati doprinose, ne plati racune, ne udje u pdv,stalno mulja nesto a radnici nek crknu za 100 evra i tome slicno.
    Gadjate se sa terminima mame i tate, igranje igrica itd, omalovazavajuci omladinu kao ne sposobnu.
    samo nece ni to moci doveka, progutace vas jace firme - zasto? pa tamo ce raditi oni koje ste oterali vi i vama slicni.
    znam koliko zaradjuju it strucnjaci napolju jos u fazi studiranja i znam da nasi rade za male pare jer domace it firme preprodaju njihov rad jacim zapadnim firmama
  • pro

    24.04.2013 15:18
    hns5g76
    evo kao nezaposlen programer koji je odradio 3 online ugovora i u 2 bio isplacen na vreme i prezadovoljan poslodavcima dok sam treci otpisao mogu da kazem da je za naslov ("trazi se 1000 programera") ponuda u oglasima za posao izuzetno mrsava, svako malo naidjem na firstbeatmedia il sl. konstantno otvorene konkurse, pogadjate i zasto su stalno otvoreni, DMS, Levi9 ne zelim vise ni da pokusavam, MK Komerce bio kratko odradio 3 meseca pripremno, fer i korektno samo izrabljivanje, meni se to nije svidelo.Iako ne izlazim,ne pusim, ne pijem, jedini 'porok' mi je sto vodim zdrav zivot, koji je ujedno i jako skup u ovoj zemlji i sto zelim bar vikendom da imam slobodno vreme za svoju porodicu nisam u stanju vec vise od pola godine da nadjem adekvatan posao u IT, JAVA developer 3+godine, C# 1+godina, SQL expert 5+godina, 5 velikih projekata, visa poslovna skola i 2 privatne diplome sa strane koje ne vrede ni pisljiva boba da nemam izuzetno izrazenu samostalnu radnu etiku al rekoh sebi bar da pokusam sa privatnim, mozda ali samo mozda mi pomognu da nadjem posao, medjutim ne.Tako da mogu da razumem taj jaz, postoji mnogo onih koji misle da znaju da programiraju i mozda bi stvarno bili dobri programeri kada bi neko ulozio u njih novac i vreme, al niko nema zelju za to, svi hoce gotov proizvod, vunderkinda koji zna sve i to za male pare i 7 dana u nedelji, zalosno..
  • printf();

    24.04.2013 12:47
    Bilo bi zanimljivo...
    ...gledati sta e dogadja kada bi neki Arapi STVARNO dosli i trazili 1000 strucnjaka. Ako bi ponudili vece pare, DNS, Levi9 i RTRK bi se gadno uzj***i. :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.