U Novom Sadu oko 50.000 radnika radi na crno

Oko 50.000 Novosađana radi bez socijalne zaštite, a među njima je najviše mladih i onih koji su u poznim godinama postali tehnološki višak.
Oko 50.000 Novosađana radi bez socijalne zaštite, a među njima je najviše mladih i onih koji su u poznim godinama postali tehnološki višak.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Novom Sadu je zaposleno oko 130 hiljada osoba. Na spisku nezaposlenih nalazi se preko 30.000 građana, dok njih 50.000 radi bez ikakvih zakonskih prava s minimalnim mesečnim zaradama.

Prema rečima predstavnika novosadskih sindikata, najugroženiji su stariji, koji neretko platu dobijaju na ruke, nisu im uplaćeni doprinosi i nemaju zdravstvenu knjižicu.

Kako kaže Gordana Kojić iz sindikata "Solidarnost", najviše problema sa overavanjem knjižica imaju radnici čija su preduzeća privatizovana. "Starijim radnicima koji su životni vek proveli u preduzećima novi poslodavci ne uplaćuju doprinose, pa ne mogu da se leče u domovima zdravlja i bolnicama, a za privatne ordinacije nemaju novca", priča Kojićeva.

Predsednik gradskog odbora Saveza samostalnih sindikata Drago Đokić kaže da najviše ljudi koji rade bez overenih zdravstvenih knjižica ima u ugostiteljstvu, građevini i poljoprivredi.

  • 18.06.2013 12:03
    @Bivsi Radnik - @crno
    Druze radnice, bravar nije bio bolji,nego je posle njega samo stiglo na naplatu a pod dva o kakvim demokratama pricas? Demokrate nisu na vlasti, nego Ti to po navici onako sibas.
  • ČEPRKALO

    24.04.2013 08:01
    Zbrinuti sindikalac
    Drago Đokić,tako mi je to ime poznato!
    Član NO, predsednik Soc.ekonomskog saveta grada,
    predsednik gradskog veća SSS grad i opština...go-
    vori o radu na crno i neoverenim zdravstvenim knjižicama zaposlenih, koji nemaju pravo na lečenje.
    Konstatovao,rekao javno i obavio posao koji mu je naredio sekretar za rad,zapošljavanje i privredu.Naravno bez namere da upre sindikalni prst ka odgovornima za ovakvo stanje i bez namere da se meša u svoj posao.
    Zbrinuti sindikalac ali ne i zabrinut!
  • 23.04.2013 20:04
    Dobro je
    dok jos rade, tj. imaju posao!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.