Propast RBV povukla i Motins u bankrot

Fabrika rezervnih delova za automobile "Motins", koja je bila u stečaju, bankrotirala je jer za plan reorganizacije nije bilo zainteresovanih investitora koji bi dali garanciju za oporavak i nastavak proizvodnje.

Fabrika rezervnih delova za automobile "Motins", koja je bila u stečaju, bankrotirala je jer za plan reorganizacije nije bilo zainteresovanih investitora koji bi dali garanciju za oporavak i nastavak proizvodnje.

- Razvojna banka Vojvodine je kreditirala "Motins", a kako ove banke više nema, ni plan reorganizacije nije prošao. Ni ova kao i ni prošla vlast nisu stali iza fabrike koja je i u doba tranzicije bila izvozno orijentisana, pa je tako nestala još jedna fabrika u metalskom kompleksu Novog  Sada - kazao je predsednik Gradskog odbora sindikata metalskih radnika Novak Vasić.

Rekao je, da će sindikat posredstvom Fonda solidarnosti nastojati da oko 380 radnika dobije devet zaostalih minimalnih ličnih dohodaka.

Tokom stečajnog postupka koji je uveden 18. decembra prošle godine utvrđena su potraživanja od oko osam miliona evra. Sada sledi da stečajni upravnik pripremi fabriku za prodaju, a to znači da treba da uradi procenu akcijskog kapitala preduzeća i uz saglasnost Odbora poverilaca objavi prodaju celokupne imovine.

"Motins", nekadašnji "27. mart", privatizovan je pre pet godina i novi vlasnik postalo je preduzeće "NS Don" koje je tada najavilo ambiciozne planove ulaganja u tehnologiju. Međutim, to preduzeće je otišlo u stečaj juna 2011. godine, a radnici na biro, da bi nepunih godinu dana kasnije Razvojna banka Vojvodine, kao najveći poverilac, ponovo pokrenula proizvodnju.

Tada je zaposleno 77 od 372 radnika, a plan Vlade Vojvodine bio je da se od januara zaposle svi radnici. Međutim, propašću RBV i to preduzeće je otišlo u bankrot.

  • ekonomista

    25.04.2013 12:36
    Kakve li ironije
    Sve čega se dotakla Razvojna banka Vojvodine nije čak ni opstalo, a kamoli se razvilo. Sve je uništeno ali na, blago nama, demokratski način.
  • Motinsovac bez posla

    25.04.2013 08:21
    Krađa
    Kako vas bre nije sramota i posle stečaja ste krali i drpali šta god ste mogli - od špene do poluproizvoda. Molio bih nadležne službe da ispitaju zasto smo propali i sta se dešavalo pre stečaja ali i posle srečaja i sta se to proizvodilo posle stečaja i kome se prodavalo i ko su ti ljudi koji su se vukli po Motinsu od stečaja do danas i uzimali pare i od propalog Motinsa i sa Tržišta rada ????!!!!
  • 25.04.2013 08:08
    Nekada je preko 50% Novosadjana i isto toliko stanovnika prigradskih naselja radilo u Novkabelu, 27. martu, Limproduktu, Jugoalatu, Jugodentu, Pobedi, HINS-u, Rafineriji, Nivi, Dnevniku,... Danas su jedina radna mesta preko veze u nekom javnom preduzecu. Oni koji nemaju veze rade kod Kineza, konobarisu po kaficima, rade po menjacnicama ili ih izrabljuju po megamarketima, piljarnicama, na gradjevini. Ovaj grad vec 20 godina nista ne proizvodi. A ko ne proizvodi nema sta da proda. Ko nema sta da proda nema priliva sredstava. Ko nema sredstava ima rupe na kolovozu, nema hleba da jede, cveta korupcija i kriminal. Sva drustva u istoriji koja su u jednom trenutku prestala da nesto proizvode vremenom su nestala i izumrla. O njima danas znamo samo zahvaljujuci arheolozima koji s vremena na vreme iskopaju neku grncariju i kosti. Tako ce jednog dana biti i sa Novim Sadom. Neki arheolog ce jednog dana iskopati limeni natpis "Autobuska stanica Novi Sad" pa ce u svoj dnevnik zapisati "danas sam pronasao lokaciju drevnog grada Novog Sada za ciju sudbinu niko vise od 1.000 godina nije nista znao".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.