Novosadski robotičari otišli na EP o svom trošku

Ekipa "Elektropionir" Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" otputovala je na veliko takmičenje "Eurorobot 2013" u Francusku, uprkos tome što od Grada i Pokrajine nisu dobili ni dinara.
Učenici i njihov profesor Vasa Bjelica, odnosno ekipa "Elektropionir" Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" otputovala je na veliko takmičenje "Eurorobot 2013" u Francusku, uprkos tome što od Grada i Pokrajine nisu dobili ni dinara.

U školi kažu da su đacima troškove putovanja i smeštaja platili roditelji. Ova ekipa je prošlog meseca na nacionalnom takmičenju robotičara "Eurobot" osvojila drugo mesto i tako se plasirala na finalno Evropsko prvenstvo koje se održava od 9. do 12. maja u La Ferte Bernardu u Francuskoj.

"Dopise smo poslali na više adresa, od nekih smo odgovore dobili, a to su uglavnom obećanja da će finansirati put i smeštaj. Verujem da će ispuniti obećanje, jer se sve brzo izdešavalo, a imali smo i skoro deset neradnih dana. Čim neko uplati novac, mi ćemo refundirati troškove koje su imali roditelji takmičara", kažu u upravi škole i dodaju da će njihova deca sigurno postići dobre rezultate.

Kako se ove godine obeležavala desetogodišnjica takmičenja "Eurobota" tema je bila "rođendanska proslava", pa su robotičari imali zadatak da naprave robota koji tokom meča, koji traje 90 sekundi, treba da složi što više validnih konstrukcija čaša, ugasi svećice, ubaci ping-pong loptice na vrh torte, otpakuje što više poklona i time osvoji veći broj poena.

Učenici ETŠ "Mihajlo Pupin" su i prošle godine ostvarili značajan uspeh osvojivši peto mesto i mogućnost da nas predstavljaju u svetu. I tada je bio neizvestan put u Francusku, ali je ipak obezbeđeno 300.000 dinara, s tim što su roditelji morali sami deci da plate put i smeštaj, da bi im se naknadno refundirali troškovi boravka mladih robotičara u Francuskoj.

  • ns time

    08.05.2013 12:10
    Bravo momci! Putujte,ucite,gledajte svet, radujte se zivotu i bezite sto pre.Ne osvrcite se na skotove koji vam nisu dali pare.Kuci dodjite samo da vidite mamu i tatu.Kad su jednog mog prijatelja pitali da li je tacno da je sinu rekao da samo uci engleski, kompjuter i matematiku, on je rekao:DA.I da detetu nista drugo danas u savremenom svetu ne treba.
  • KOmša

    08.05.2013 10:52
    neće biti robota kod nas
    Ta pametna deca su o svom trošku i pravili robote,.... ove i prošlih godina...
    Niko od njih ne planira da ostane u Srbiji posle ovakve srednje škole i dokazanog neinteresovanja školstva i privrede za njihova znanja i sposobnosti.
  • Steva

    08.05.2013 06:16
    o svom trošku,za Novi Sad ....
    jel "Informatika" selektivno sponzoriše.Njoj je na prvom mestu prestonica kulture.Sponzorisanje robotičara ne bi toliko koštalo,a ima se-može se.E,moj Novi Sade!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.