Novosađani još vole gramofonske ploče

U Muzeju Vojvodine u utorak će biti otvorena nesvakidašnja izložba, posvećena isključivo poštovaocima vinila.
U Muzeju Vojvodine u utorak će biti otvorena nesvakidašnja izložba, posvećena isključivo poštovaocima vinila.

Jednog od autora izložbe, Darjuš Samii, priznaje da je moderna tehnologija donela brojne blagodeti ljubiteljima dobrog zvuka, ali navodi da za njega, slušanje muzike sa LP-ja predstavlja kompletan užitak.

"Svežina zvuka i taj neki osećaj da se sve to dešava pred vama, gledajući iglu koja skida muzički zapis, je nešto potpuno drugo u odnosu na zvuk koji proizvode čipovi na računaru. Kompjuter mi je omogućio nezamislive stvari, kolekciju muzike koja mi ne bi stala ni u pet soba krcatih pločama, ali za kompletan doživljaj, tu je njegovo veličanstvo LP", kaže Samii za Novosadski informativni portal.

Novi bendovi izdaju LP izdanja svojih albuma

Prema njegovim rečima, disk-džokeji na rejv žurkama devedesetih su vratili ploče na scenu, ali da je poslednjih godina pank subkultura učinila najviše za promociju ove pomalo zaboravljene forme nosača zvuka. Samii smatra da je gramofonska kultura neraskidivo vezana za rokenrol, i dodaje da ljubitelji ploča danas imaju daleko više mogućnosti za kupovinu i razmenu LP-jeva nego što je to bilo pre desetak godina.

"U Beogradu je, u Makedonskoj, ponovo otvorena legendarna prodavnica ploča posle dugogodišnje pauze u radu. U Novom Sadu se sve češće organizuje razmena i prodaja LP-jeva, a brojni mladi bendovi, pre svega iz pank subkulture, svoja izdanja objavljuju na gramofonskim pločama", navodi on.

Samii ipak priznaje da u ljubavi prema ovoj specifičnoj vrsti nosača zvuka veliku ulogu igra čista nostalgija. Prema njegovim rečima, ploče uglavnom vole oni koje kupovina i slušanje muzike sa gramofona podseća na lepe trenutke iz mladosti. Ipak, postoje i mladi, rođeni u digitalnoj generaciji, koji su takođe veliki zaljubljenici u LP-jeve, za koje se nada da će sačuvati uspomenu na ploče.

"Svestan sam da većinu ploče privlače zbog evociranja uspomena, prvog otvaranja sveže kupljenog albuma, same kulture koja je išla uz ploče. Nerealno je očekivati potpuni 'kambek' LP-jeva, ali mislim da će nove generacije sačuvati uspomenu na gramofone", nada se Samii.

Izložba "101 na 33 LP" biće svečano otvorena u 20h u Muzeju Vojvodine (Dunavska 37), a biće praćena nastupom kantautora Vuka Muškinje, recitovanjem rok poezije, govorima muzičkih kritičara, i naravno, slušanjem gramofonskih ploča. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • 28.05.2013 02:24
    nedja
    nista bez gramofonskih poloca cd nema dushu!
  • ns021

    14.05.2013 06:58
    nije bas sve tako
    Da nedostatak ideja nije uvek prisutan svedoci i trenutna izlozba o nakitu u Muzeju Vojvodine.Toplo preporucujem da je pogledate.Nacin postavke govori u prilog tome da ipak ima ljudi sa pravim idejama pa i u Muzeju Vojvodine.A i ovu izlozbu o plocama cu sa zadovoljstvom posetiti, i bar na trenutak uzivati u necemu lepom...
  • 13.05.2013 20:59
    @Mile
    Da li se pise ODVOJENO. Pocni od sebe kada se bavis obrazovanjem i slicnim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.