Ekonomski savet Novog Sada protiv GMO

Savet za ekonomski razvoj grada danas je usvojio deklaraciju protiv uzgoja, korišćenja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) na području Novog Sada.
Savet za ekonomski razvoj grada danas je usvojio deklaraciju protiv uzgoja, korišćenja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) na području Novog Sada.

Kao razlog za donošenje ove odluke Savet je naveo više razloga. Prvi se odnosio na loš uticaj proizvodnje i prodaje GMO na privredu Pokrajine, a zatim i cele Srbije. Ovo se najpre odnosi finansijsku stranu priče, jer Savet kao kolektiv smatra da je ovo način da inostrane države na ovom polju ostvare profit, jer se semena za genetski modifikovane kulture ne mogu kupiti u Srbiji.

Takođe, učesnici sednice su se složili da trenutno Novi Sad nema radna tela koja bi kontrolisala proizvodnju niti prodaju modifikovane hrane. Problematičan je metod raspoznavanja GMO od domaće proizvodnje. Uvođenje novog načina proizvodnje zahteva i oformljavanje novih radnih tela koja bi kontrolisala tok proizvodnje i distribucije GMO.

Član saveta Miroslav Parović istakao je da genetski modifikovana proizvodnja nije pouzdana. "Još uvek nije istražen uticaj ovakve hrane na zdravlje ljudi i drugih organizama, a takođe nije istražen uticaj takve hrane na zemljište", rekao je Parović.

Genetski modifikovani organizmi predstavljaju poljoprivredne kulture koje se genetski ukrštaju kako bi se postigao veći kvalitet ploda i kako bi se izbegla oboljenja biljaka. Problem proizvodnje GMO je što svake godine mora da se kupi novo seme, i što ono loše utiče na sam kvalitet zemljišta.

O ovoj odluci Saveta za ekonomski razvoj Grada raspravljaće Skupština grada na jednoj od narednih sednica.

  • 15.05.2013 07:18
    "Savet za ekonomski razvoj grada."
    Kakve veze ima sa GMO, ono što bi trebali da rade neznaju, a sledeća sednica je na temu koliko treba kafe kuvarici da donese kafu do dotičnih a da se kafa ne ohladi previše.
    Napišite iz kojih su stranaka dotični džabalebaroši.
  • Vlada

    15.05.2013 07:05
    Pa da..
    daj da mlatimo malo praznu slamu, jeste da ne možemo da utičemo al ajde da damo saopštenje, a to što grad ekonomski umire nije bitno..
  • skep

    15.05.2013 06:16
    -
    Jesu uzeli dnevnice za sednicu, da znamo da barem neko ima koristi od ove deklaracije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.