Kasarna "Dr Arčibald Rajs" će biti zaštićena

Kasarna "Dr Arčibald Rajs" biće zaštićena kao spomenik kulture kad i ako Vlada Srbije prihvati predlog odluke Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kasarna "Dr Arčibald Rajs" biće zaštićena kao spomenik kulture kad i ako Vlada Srbije prihvati predlog odluke, na kome trenutno radi gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture.

"Merenja na bivšoj kasarni u Futoškoj ulici deo su tehničkog i fotografskog snimanja koje se izvodi radi tehničke dokumentacije, neophodne za akt o utvrđivanju ovog objekta kao nepokretnog kulturnog dobra", objasnila je portparolka Zavoda Aleksandra Zeković za "Dnevnik".

Sledeća etapa je slanje predloga Republičkom zavodu, koji ga prosleđuje Vladi na usvajanje. U gradskom Zavodu nisu mogli da preciziraju kad bi njihov predlog mogao da stigne na dnevni red u prestonici.


Aktivisti Inicijative za Društveni centar krajem 2011. ušli su u kasarnu. Ova grupa je u ovom prostoru tokom 22 dana, organizujući veliki broj besplatnih koncerata, izložbi, radionica, filmskih projekcija, tribina i drugih programa otvorenih za sve građane Novog Sada.

Aktivisti su izbačeni 13. januara 2012. godine akcijom policije, nakon čega je na kasarnu stavljen katanac, a ovaj prostor sa svojih 7293 m2 i dalje je prazan.

  • 22.12.2014 09:03
    Kasran
    Prvo treba dokazati cija je stvarno kasarna u Futoskoj jer je u drugom svetskom ratu tu boravila madjarska vojska i tu je bio u konjusnici smesten spomenik Miletica.Treba vojsci dokazati da je nije ona sagradila i da nije posteno da je ne predaju onako kako su je i oteli.Zgrada bi trebala da sluzi kulturi a ne da stoji i propada sto kazuje da smo uistinu bogati ali bogati glupostima i nekulturi.
  • novosadjan

    22.05.2013 15:55
    ako je stave pod zastitu "drzave" onda bolje odma da je sruse da ne propada polako
  • Tja

    22.05.2013 10:36
    @Anonimus - @Ha : Exit,
    Gigstix i cela ta ekipa nema veze sa DC. Ama bas nikakve. Imaju veze mozda sa CK13 zbog slicne ideje. Ali sa Exitom, nikakve. Ne znam kako si uopste dosla na ideju da spojis dve nespojive. Prvi su zesci kapitalisti utilitarci, dok su drugi zesci soc-levicari. I te bolidne price kako su strani placenici ne moze da izgovori neko ko sebe naziva liberalom, zato nemoj da se pravis lola.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.